Hrvatski radio

Radio Zadar

Mladi i EU : "Naši vršnjaci i ne znaju što nam EU sve nudi"

15.11.2021.

12:01

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: sjm

foto: sjm

Foto: - / -

Učenici zadarske Gimnazije Vladimira Nazora te Ekonomsko-birotehničke škole sudjelovali su među ostalim danas na konferenciji o budućnosti Europe koju je u Zadru priredio Ured EU Parlamenta u Hrvatskoj. Razgovara se o mladima i budućnosti Mediterana.

Konferencija se održava po svim sveučilišnim hrvatskim gradovima, kako bi građanima omogućila  iznošenje ideja i prijedloga za usavršavanje Europske Unije. Sudionik programa Škola- ambasador već treću godinu je  Nazorovac Donat Zausnig. O projektima važnima za budućnost Europe kao što su zaštita  okoliša, studiranje, tržište rada i drugo putem on-line platformi i programa Erasmus  razgovara sa svojim vršnjacima iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Njemačke: 

Nažalost mnogi mladi uopće ne kuže kakve sve mogućnosti imamo i da možemo odlučivati. Primjerice Europska garancija za mlade nudi svim mladima posao zagarantiran u njihovoj struci, kad završe stažiranje u EU parlamentu stipendiranje EKomisije i slično. Putem raznih projekata koje radimo mi upoznajemo zajednicu sa svim mogućnostima koje nude programi EU za nas mlade. Na ovaj nagažman potanula me mama koja je bila također aktivna u tome. Ja vodim PR, htio bih studirati političke znanosti ili geografiju - kaže angažirani Nazorovac za Radio Zadar.  

Sudionik programa Škola-ambasador Europskog parlamenta je i Lara Jurković iz Ekonomsko-birotehničke škole: Razgovaramo o održivom razvoju, o digitalnim medijima, klimatskim promjenama, bilo je raznih radionica vezanih za hranu,  ima jako zanimljivih tema, teško mi jei zdvojiti najvažniju jer se sve tiču naše budućnosti, Europe ali i svijeta - stav je mlade ambasadorice Lare.

Na angažman unutar europske obitelji , naročito one mediteranske koja je uz ostalo opterećena migracijama i klimatskim promjenama, srednjoškolce su danas na konferenciji u zadarskom Centru za kreativne industrije potaknuli i zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić te rektorica Dijana Vican. 

Ideje i prijedlozi zadarskih učenika, kao i njihovih kolega iz drugih hrvatskih gradova, ali i ne samo srednjoškolaca, hrvatski ured EU parlamenta prikupit će kako bi potaknule pozitivne promjene unutar EU bloka - rekla nam je Adrea Čović Vidović, glasnogovornica ureda EU parlamenta u Hrvatskoj. 

 

 

Mladi EU- ambasadori Donat i Lara

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.