Hrvatski radio

Radio Zadar

Mladi za društvene promjene

09.09.2015.

08:15

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija bila je domaćin međunarodnog susreta s mladima u okviru projekta pod nazivom „Na tebi je red za društvene promjene“, kojeg su organizirali Informacijski centar Europe Direct Zadar i Europski dom Slavonski Brod.

Projekt je razvijen od strane četiri partnerske organizacije - MHD UMKA Skopje (Makedonija), Europski informativni centar Veliko Trnovo (Bugarska), Konya Metropolitan Općina Kilicarslan Omladinski centar (Turska) i Europski dom Slavonski Brod (Hrvatska). 

 Financira se  sredstvima Erasmus+ programa na godinu dana, te su mu dodijeljena financijska pomoć u visini 26.280,00 EUR od strane Agencije za mobilnost i EU programe.  Projekt ima za cilj s jedne strane provesti komparativnu analizu politika mladih u različitim europskim zemljama te o odnosu mladih u Europi u demokratskim procesima, posebno u pogledu održanih europskih izbora, a s druge strane cilj je promicanje i prepoznavanje rada mladih, njegovu važnost za potporu mladim ljudima, a osobito mladih s manje mogućnosti, i njegov doprinos osobnom, kao i profesionalni razvoj mladih ljudi. 

Na susretu u Velikoj vijećnici Zadarske županije je sudjelovalo 45 mladih iz Hrvatske, Bugarske, Makedonije i Turske koji su se kroz prezentacije i  konstruktivan razgovor upoznali s načinom na koji  mladi komuniciraju i surađuju s lokalnom i regionalnim vlastima te koliko su uključeni u donošenje odluka. Predstavnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti predstavila je dosadašnje projekte za mlade koje je Zadarska županija financirala te je predstavila iskustva s mladima koja su kroz dugogodišnje iskustvo kao odjel stekli. Organizacije civilnog društva, Volonterski centar Zadar, Savjet mladih Grada Zadra te Udruga za razvoj „Ravni Kotari“, prezentirali su svoja iskustva s mladima. Izneseni su primjeri uspješne suradnje sa zainteresiranim mladima, te suradnje s lokalnom i regionalnom samoupravom.

U  razgovoru sa sudionicima susreta otvorena su pitanja koliko su mladi zainteresirani te koje im se mogućnosti otvaraju uključivanjem u njihove organizacije.Kako je jedan od ciljeva projekta provedba komparativne analize politika mladih, sudionici iz Turske, Bugarske i Makedonije iznijeli su stanja i iskustva slokalnim vlastima i mladima u njihovim zemljama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.