Hrvatski radio

Radio Zadar

Mladim Dalmatincima kultura je nisko na ljestvici

07.06.2016.

17:07

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mladim Dalmatincima kultura je nisko na ljestvici, puno su konzervativniji, religiozniji i netolerantniji u odnosu na Istru i Kvarner, s iznimkom Šibenika. To je pokazalo najnovije sociološko istraživanje troje zadarskih predavača s Odjela za sociologiju.

Riječ je o istraživanju troje zadarskih predavača s Odjela za sociologiju o kulturnim potrebama mladih od Dubrovnika do Pule. Istraživanje je vođeno od studenoga prošle do ožujka ove godine na uzorku od 2.650 učenika 3. i 4. razreda srednjih škola u većim jadranskim gradovima.

Dr.sc. Krešimir Krolo:

Dobar dio onoga što se smatra širom kulturnom ponudom u suštini mlade ne zanima previše. Znači imaju svoje neke vrlo specifične potrebe, a ono što smatramo uvjetno rečeno, malo širom kulturom, odlazak u kazalište i u knjižnicu, posjećivanje takvog tipa je od nešto slabijega interesa.

I dok im kultura baš i nije bliska, nešto više ih zanimaju sportska događanja i glazba.

Dr.sc. Krešimir Krolo:

S tim da postoji naglasak da malo više vole ovako narodnu, zabavnu i domaću glazbu u odnosu na druge žanrove.

Rock-koncerti i klasika su im vrlo nisko na ljestvici. Turbo folk najviše se sluša u Istri i Dalmaciji, više ga vole djevojke od mladića, te učenici strukovnih i četverogodišnjih škola. Zadar je specifičan po slabijoj kulturnoj naobrazbi mladih.

Dr.sc. Željka Tonković:

Pokazuje se da vrlo mali broj zadarskih srednjoškolaca, učenika 3. i 4. razreda posjećuje kazalište i to je onako jedan od zanimljivijih podataka. Dakle, puno je veća posjećenost kazališta, kazališnih predstava u drugim gradovima.

Sociolozi su istraživali i ljestvicu vrijednosti kod srednjoškolaca. Mladi Dalmatinci puno su konzervativniji, religiozniji i netolerantniji u odnosu na Istru i Kvarner, s iznimkom Šibenika.

Dr.sc. Sven Marcelić:

Na prvom mjestu su migranti iz arapskih zemalja, iako su oni u svim gradovima na prvom mjestu, u Zadru je to izraženije nego u drugim gradovima, također prema homoseksualcima, prema radnicima imigrantima, ali kada se gleda sve skupine koje smo istraživali, Zadar je konzistentno na drugom ili trećem mjestu, odmah iza Splita prema svim skupinama koje ne tolerira. Split je redovito prvi, a Zadar je obično na drugom mjestu.

To su tek prvi rezultati ankete, koje će troje znanstvenika dodatno analizirati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.