Hrvatski radio

Radio Zadar

Mnogobrojni posjetitelji sa zanimanjem prate ovogodišnji Monoplay

22.08.2018.

16:32

Autor: HRT Radio Zadar

Mnogobrojni posjetitelji sa zanimanjem prate ovogodišnji Monoplay

Mnogobrojni posjetitelji sa zanimanjem prate ovogodišnji Monoplay

Foto: - / -

Sinoć je pred brojnom publikom na festivalu suvremenog plesa Monoplay,nastupio doajen europske plesne scene Xavier Le Roy. Njegova antologijska predstava „Self unfinished“ je izazvala ovacije publike, a razgovor s moderatoricom Ivom Nerinom Sibilom, s velikim zanimanjem pratili su brojni slušatelji.

Pitanja zainteresirane publike bila su brojna, a odgovori duhoviti i promišljeni. Predstava koja već 20 godina puni kazališta diljem svijeta u izvedbi ovog plesnog umjetnika i doktora molekularne biologije, prikazuje slike tijela koje se transformiraju tvoreći jednostavne, no inteligentne oblike ostavljajući publici da svojoj mašti dade slobodu u percipiranju viđenoga.  Istu večer u 20 sati nastupila je Mia Štark, polaznica Studija plesa pri ADU u Zagrebu sa performansom slikanja ugljenom na papiru pomoću tijela i pokreta.

Večeras u 19 sati plesna povijesničarka, kritičarka i publicistica Maja Đurinović, često viđena gošća u Zadru, održat će predavanje s videoprojekcijom na temu 60-ih godina u Hrvatskoj, dabome vezano uz plesnu tematiku. Zatim će studenti plesne akademije iz Zagreba izvesti  pet solo uradaka po interijerima kazalište lutaka. To su Dora Brkić, Viktorija Bubalo, Ivana Bojanić, Tessa Ljubić i Arijana Prpić.

Gošća iz Slovenije, poljakunja podrijetlom, Magdalena Reiter, u velikoj dvorani kazališta s početkom u 21 sat, predstavit će svoju predstavu „Close up“ koju je u Hrvatskoj pokazala na prošlogodišnjem tjednu suvremenog plesa u Zagrebu. Solo izvedba „Close ups“ bavi se materijalnosti tijela, što ne proizlazi iz psiholoških pobuda, već iz fizičkih načela i preksi. Izvođačica/koreografkinja tretira tijelo kao objekt pun čestica informacija i referenci. Nakon programa slijedi druženje u ugodnoj oazi Botaničara uz glazbu za koju će se pobrinuti DJ Dabi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.