Hrvatski radio

Radio Zadar

Moda i dizajn u Tjednu talijanskog jezika

17.10.2016.

13:24

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 16. Tjedna talijanskog jezika u svijetu zadarska udruga Dante Alighieri priređuje do subote 22.listopada niz radionica i predavanja. Kako je ovogodišnja tema moda i dizajn, u kreativnim radionicama će sudjelovati učenici zadarskih osnovnih škola koja uče talijanski jezik.

O važnosti Tjedna talijanskog jezika - predsjednik zadarske udruge Dante Alighieri Mirko Marušić :

             Jako je značajan jer je organiziran od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije i vođen od Accademia della Crusca, vodećeg istraživačkog instituta za talijanski jezik sa sjedištem u Firenci, u suradnji sa svim odborima udruga „Dante Alighieri".

Tjedan je svečano otvoren u prostorijama Zajednice Talijana u Zadru gdje je postavljena izložba Adama Marušića "Sensazioni di Zara".

            Ovo je samo mali dio odnosno odabir radova iz galerije Vittoria u Rimu gdje je ovo ljeto održana izložba, tu nisu svi radovi, ovdje je samo mali presjek ciklusa pejzaža koje ja u zadnje vrijeme radima, vezano za zalaske sunca. Većinom je sve ulje, ima nešto malo akrila i jedan kolaž, navodi slikar.

Predsjednica Zajednice Talijana u Zadru Rina Villani naglašava kako će ovogodišnji Tjedan posebn dati prostora djeci i mladima.

           Tjedan talijanskog jezika vrlo je važan talijanskoj zajednici svugdje u svijetu pa i nama u Zadru, jedna je to od naših manifestacija koja najduže traje, a uskoro pripremamo i jednu sličnu posvećenu talijanskoj kuhinji, to će se prvi put događati, također na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova. 

Zajednica Talijana u Zadru već je godinama prisutna u kulturnom životu grada putem organizacije tečajeva, radionica, izložbi, a posljednjeg dana ove manifestacije, u subotu 22. listopada, s početkom u 10 sati, održat će se završna kreativna radionica talijanske mode za djecu koja idu na tečaj, a vode je Božena i Eugenia Sikirić. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.