Hrvatski radio

Radio Zadar

Molièreov Umišljeni bolesnik večeras u HNK Zadar

17.01.2023.

10:04

Autor: HRT RADIO ZADAR

Moliere

Moliere

Foto: Ž. Karavida / /

Nakon premijere krajem studenog prošle godine, večeras od 20 sati pogledajte predstavu HNK Zadar "Umišljeni bolesnik" slavnog francuskog komediografa Jeana Baptistea Moliera u režiji Vinka Radovčića. 

Igraju: Alen LIVERIĆ, Žana BUMBER, Danijela EVĐENIĆ, Dorotea ILEČIĆ SEVER, Davor JUREŠKO, Lino BROZIĆ, Dominik KARAKAŠIĆ, Mirjana ĐAN i Elodie PALEKA.


Predstava UMIŠLJENI BOLESNIK premijerno je izvedena je 29. studenoga 2022. povodom 400. obljetnice rođenja Jeana Baptistea Poquelina Molièrea (1622. - 1673.) Ovo je ujedno i posljednja komedija ovog velikog francuskog komediografa.


Komedija kroz prikaz lika umišljenog bolesnika i tretmana onih oko njega prikazuje društvo koje je smiješno samo na površini, dok je ispod njega skrivena tužna i bolna priča – preko umišljene bolesti freska se širi na zbiljsku bolest društva kojoj je simptom bolest mišljenja.


Tema koja je danas jednako aktualna kao i u vrijeme praizvedbe komada progovara o starom društvu koje odbija bilo kakve promjene te se dogmatično drži tradicije ne pitajući se za dobro i loše (najčešće čineći potonje) naspram mlađeg sloja koji je razigran i zaljubljen te ne poznaje konvencije i ne priznaje tradicije boreći se za svoje mjesto pod suncem.


Cijena ulaznice za predstavu HNK Zadar, UMIŠLJENI BOLESNIK iznosi 9 eura. Ulaznice možete kupiti na blagajni HNK Zadar i online na sustavu Eventim.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.