Hrvatski radio

Radio Zadar

Moliški Hrvati i zadarski Arbanasi u zajedničkom projektu W. O. W.

07.02.2023.

18:42

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Početna konferencija projekta W. O. W.

Početna konferencija projekta W. O. W.

Foto: SJM / Radio Zadar

U cilju očuvanja manjinskih govora i jezika, grad Zadar je s talijanskim gradom San Felice di Molise ušao u projekt W.O.W. - Words Originate World, a posvećen je očuvanju moliškog i arbanaškog govora. Dvije zajednice će se kroz iduću godinu dana nastojati povezati nizom radionica i susreta. Pročelnica za kulturu i sport grada Zadra Dina Bušić te dr. Maksimilijana Barančić iz KUD-a Vicko Zmajević :


D. Bušić i M. Barančić

Dina Bušić : S našim stručnjacima u cijeli ovaj projekt uključili smo Sveučilište u Zadru, Udrugu zadarskih Arbanasa, KUD Vicko Zmajević, Udrugu mladih Arbanasa, Udrugu Zvizda mora, crkvu, zbor iz Arbanasa, školu, vrtić, gradsku knjižnicu tako da se nadam da će to biti kvalitetna razmjena znanja između ove dvije zajednice.  


Dr Maksimilijana Barančić poznata je zadarskoj javnosti putem dugogodišnjeg rada na očuvanju arbanaškog govora. O projektu W.O.W. za naš Radio je kazala : Nismo jako puno u vezi s moliškim Hrvatima tako da pozdravljamo ovu ideju . Napravit ćemo jako puno da se taj naš govor ne zaboravi, zajedno s ljudima iz Molisea. 

Grad Zadar, San Felice di Molise i NED (New European Dream) partneri su u EU projektu W.O.W. – Words Originate World: manjinski govori i jezici u multikulturnoj Europi. Fokus projekta je očuvanje identiteta zajednica uključenih u projekt s osobitim naglaskom na govorne i jezične aspekte moliških Hrvata i Arbanasa (Arbërshë) u Moliseu (IT) i zadarskih Arbanasa (HR) - rečeno je na današnjoj početnoj konferenciji projekta. 


Cilj projekta koji se financira sredstvima Europske unije, je stvaranje suradnje među zajednicama, kroz koju će se iznaći praktična rješenja za očuvanje, unapređenje i valorizaciju govora i jezika koji rapidno izumiru, počevši od onih prisutnih u zemljama partnerima projekta: hrvatsko-moliški i arbërshë u Italiji te arbanaški u Hrvatskoj, a sve u cilju izrade protokola zaštite, integracije i kulturnog unapređenja koji može vrijediti za svaki drugi sličan slučaj.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.