Hrvatski radio

Radio Zadar

Monografija o istaknutom Arbanasu - Josipu Vladoviću Relji

09.05.2016.

14:12

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu proslave 290. obljetnice dolaska Arbanasa u Zadar i sutrašnjeg blagdana Dana Gospe Loretske, u Gradskoj loži predstavljena je monografija o životu i književnom stvaralaštvu istaknutog Arbanasa Josipa Vladovića Relje.

Predstavljanje monografije organizirala je kulturno-umjetnička udruga Vicko Zmajević Arbanasi, a prisustvovali su i brojni gosti s Kosova među kojima i sam autor prof. dr. Isak Shema s Univerziteta u Prištini.

I ovim događajem želimo istaknuti 290. obljetnicu dolaska Arbanasa u Zadar, a današnji dan posvećujemo velikome piscu, dramaturgu Josipu Vladoviću Relji, najpoznatijem po drami Nita - kazala nam je ovom prigodom predsjednica udruge „Vicko Zmajević" dr.sc. Maximilijana Barančić. Autor monografije je profesor suvremene albanske književnosti na Univerzitetu u Prištini prof.dr.sc. Isak Shema koji je život i rad Josipa Relje počeo proučavati još 70-ih godina prošloga stoljeća:

Radio sam u arhivima u Zadru, Beču, u Albaniji, na Kosovu i onda sam napisao monografiju u cjelini Josip Vladović Relja - život i književno stvaralaštvo. To je na albanskom i na hrvatskom jeziku, jedna kompletna monografija o književniku koji već spada u red najpoznatijih dramaturga i on je mislim zaslužio jednu monografiju.

I ne samo monografiju. Podsjetivši kako je drama Nita prevedena i na hrvatski i na arbanaški i na albanski standardni jezik Maximilijana Barančić već najavljuje sljedeći projekt:

Ja zapravo namjeravam jednoga dana čak to i uprizoriti i to s mojim polaznicima arbanaškoga govora , eto toliko, koliko je taj čovjek značajan za našu tradiciju, a isto tako za albansku književnost.

Program Dana Gospe Loretske nastavlja se večeras u Muzeju grada Zadra otvorenjem izložbe fotografija ''Arbanasi svome gradu''.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.