Hrvatski radio

Radio Zadar

MORH: 50. međunarodni nastup Krila Oluje u Poljskoj

22.08.2018.

11:20

Autor: HRT Centar Zadar/MORH

Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" ovoga će vikenda u Poljskoj imati svoj 50. međunarodni nastup. Sudjeluju na aero-mitingu koji će se održati povodom 100. obljetnice Ratnog zrakoplovstva Poljske u Zrakoplovnoj bazi Radom.

Ovaj jubilarni 50. međunarodni nastup ujedno je i 178 javni nastup Krila Oluje u posljednjih 13 godina, koliko djeluje akro grupa. Naime, Krila Oluje svoj 13. rođendan obilježila su 5. kolovoza 2018. na 23. obljetnicu VRO „Oluja“.

Akro grupa "Krila Oluje" predstavljena je pod današnjim nazivom hrvatskoj javnosti 05.08.2005. u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice vojno redarstvene operacije "Oluja" po kojoj je i dobila ime. Od kraja iste godine grupa leti u sastavu od pet aviona, a prvi let u sastavu od šest aviona grupa je izvela 2009.godine.

Program koji izvode "Krila Oluje" traje oko 20 minuta, izvodi se na visini od 50m – 1000 metara te na minimalnoj udaljenosti od publike od oko 230m. Tijekom izvođenja programa avioni lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od 3 m, pri brzinama do 550 km/h, a opterećenje koje piloti podnose tijekom pojedinih elemenata kreće se od -2.5 g do +6.5 g.

U sastavu "Krila Oluje" lete piloti iz sastava 93. zrakoplovne baze Zemunik i za razliku od većine svjetskih akro grupa čiji se piloti isključivo bave uvježbavanjem i nastupima akro grupe, primarna zadaća pilota "Krila Oluje" je obuka budućih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.