Hrvatski radio

Radio Zadar

Proširena potraga za nestalim speleoroniocem

25.08.2022.

13:19

Autor: HRT/IMS

Potraga za jednim od najpoznatijih speleoronilaca

Potraga za jednim od najpoznatijih speleoronilaca

Foto: HTV / HRT

Nastavlja se potraga za jednim od najpoznatijih svjetskih speleoronioca, 48-godišnjim Švicarcem koji je prekjučer nestao prilikom ronjenja u Velebitskom kanalu, na području mjesta Modrič kod špilje Zečica.

Na teren ponovno izlaze ronioci Interventne policije, Gorska služba spašavanja, Lučka kapetanija, a pomaže im i podvodno vozilo Hrvatske ratne mornarice.


- Od ranih jutarnjih sati, ronilica Hrvatske ratne mornarice pregledava teren. Još jedna odlična kooperacija Ministarstva obrane i HGSS-a i ostalih struktura. Za sada nemamo nikakvih pronalazaka. Nadamo se da ćemo do kraja dana imati nekakve uspješne vijesti. Kako ta ronilica radi u moru, svi ronioci čekaju da ona završi i onda ćemo nastaviti, rekao je Josip Granić, pročelnik HGSS-a.


Trenutno je na terenu više desetaka ronioca, policija, HGSS, pripadnici Hrvatske ratne mornarice.


- Vjetrovi su se smirili, koji su u utorak navečer kad smo dobili prijavu bili puno veći. Vidljivost u moru je jako niska, kolege mi kažu da je doslovce 20-ak centimetara. To pregledavanje je u principu opipavanje terena. Sad ćemo se fokusirati na uzgajališta školjaka i neka potencijalna mjesta, sad možemo već reći sa sigurnošću, gdje bi tijelo moglo biti. Morske struje i vidljivost nam otežavaju potragu, rekao je Granić.

Dvadeset pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske (DIP Zagreb, Split i Rijeka), od kojih 15 ronioca ronilačke skupine s dva plovila, priključili su se u proširenu potragu za speleoroniocem koji je nestao u utorak, 23. kolovoza 2022. prilikom ronjenja u Podvelebitskom kanalu.


- Postavljena je baza operacije u Starigradu gdje je oformljena i ronilačka baza, a na samoj lokaciji pretrage za nestalom osobom nalazi se zapovjedno mjesto te se ronioci uključuju po potrebi prema unaprijed detektiranim mjestima putem podvodvodnog vozila Remus HRM-a. Do sada smo imali nekoliko detektiranih točaka koje nisu polučile rezultate te se nastavljaju pripreme za novi zaron s kolegama iz HGSS-a. U kontaktu s proizvođačem opreme dobili smo pomoć pri dijagnosticiranju aparata s kojim je unesrećeni ronio. Moramo napomenuti kako su razvojem ronilačke opreme dodani i sigurnosni aspekti tako da model Rebreather s kojim je unesrećeni ronio ima crnu kutiju koja će nakon pronalaska pomoći kod utvrđivanja okolnosti nesreće, istaknuo je Nikša Sladojević, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite - Split.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.