Hrvatski radio

Radio Zadar

MOST podupire izmijenjeni Zakon o sportu

09.02.2016.

10:44

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je prošao rok od šest mjeseci koji su klubovi i sportski savezi imali za prilagodbu izmijenjenom Zakonu o sportu, od danas se počinju primjenjivati članci za koje Most smatra da su dobar put k ispravljanju neodržive situacije u hrvatskom sportu, posebice nogometu.

Kako je objavljeno na službenim internetskim stranicama, Most nezavisnih lista duže se vrijeme zalaže za to da miješanje politike u sport ne smije biti u funkciji krajnje dvojbenih interesa pojedinaca i skupina. Država treba brinuti isključivo o ostvarivanju preduvjeta da sport bude transparentna djelatnost usklađena sa zakonom i lišena skandala. Sport mora biti primjer fer i poštenog natjecanja u kojem uživaju i oni koji se njime bave i oni koji u njemu uživaju kao gledatelji.

Trenutno je hrvatski sport, a posebno nogomet, miljama udaljen od toga. Hrvatski građani zaslužili su da im, kada je već nemoguće preko noći omogućiti bolji standard, barem dopustimo da uživaju u sportu po kojem je Hrvatska oduvijek bila poznata. Most neće dozvoliti farsu koja je od nogometa učinila biznis jedne obitelji i umjesto stadiona punila stupce crne kronike i rubrike sa skandalima. Nogomet se prije svega mora igrati radi navijača, a ako ga se već predstavlja kao isključivo poslovnu djelatnost, onda pravila moraju biti jasna, a obveze klubova i saveza transparentne i strogo kontrolirane.

Nogomet je u Hrvatskoj više od sporta. Klubovi su bili dio nacionalnog identiteta u olovnim vremenima, na stadionima se govorilo ono što se drugdje nije smjelo, nogomet je bio ponos i radost, sve ono što posljednjih godina nije. Most će ustrajati na zahtjevima za konkretnim promjenama i držati se svega što smo biračima obećali. Vratit ćemo nogomet onima koji žive za njega i nećemo dopustiti da ga i dalje privatiziraju osobe koje su sinonim za skandale i nezakonitosti, izjavio je Ivan Kovačić, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.