Hrvatski radio

Radio Zadar

MOST: Proglasiti isključivi gospodarski pojas

23.06.2018.

14:19

Autor:

MOST: Proglasiti isključivi gospodarski pojas

MOST: Proglasiti isključivi gospodarski pojas

Foto: - / -

Isključivi gospodarski pojas strateški je i nacionalni interes Republike Hrvatske. Bez njega godišnje gubimo desetke, čak i stotine milijuna kuna. Hrvatska ima to pravo i dužna je prema budućim generacijama proglasiti isključivi gospodarski pojas, istaknuli su zastupnici MOST-a u Zadru.

 

Simbolično - iznad ribarnice i s pogledom na gradsku luku MOST-ov saborski zastupnik Miro Bulj upozorio je da primjerice Talijani i druge flote u hrvatskom Jadranu izlove milijarde kuna vrijednu ribu, uništavajući pritom podmorje i jadranski eko-sustav. U hrvatskom moru Talijani i ostali milijarde kuna godišnje ulove ribe i stvaraju dodatnu vrijednost dok našim ribarima gledaju koliko mu je okno, koliko ulove. Mi moramo voditi vanjsku suverenističku politiku. Međutim to naše politike ne rade. Naše politike su sluganske, dodvorničke i isključivo rade i intresu samopomocije, rekao je uz ostalo Bulj. 

Bulj spominje i mogućnost raspisivanja referenduma, a šef MOST-a Božo Betrov najavljuje aktivnosti njihovih županijskih vijećnika u jadranskim županijama kako bi se deklaracijom prisililo Vladu na proglašnje pojasa. Mislim da je važna poruka koju danas šaljemo jer svi mostovi županijski vijećnici će skupiti u jadranskim županijama potpise da bi uputili deklaraciju i da bi tražili i na takav način prisilili Vladu da proglasi gospodarski pojas, rekao je Petrov. 

Jedno od novinarskih pitanja bilo je stanje u Ini i stavovi američke, odnosno ruske diplomacije oko hrvatske naftne tvrtke. Petrov tvrdi kako građani ne znaju što se događa, jer vlada nije transparentna niti, što je još gore, ima bilo kakvu energetsku strategiju. 

Medije je zanimalo i hoće li MOST poduprijeti aktualnu predsjednicu, odlučili se kandidirati za još jedan mandat. To kome se tko nada i čijoj potpori, nas uopće ne interesira. MOST u trenutku kada bude razgovarao o toj temi i budemo smatrali da trebamo imati svoga predsjedničkoga kandidata, MOST će dati svog predsjedničkog kandidata, rekao je predsjednik Mosta - Božo Petrov.

Nezaobilazno je bilo i pitanje koncesije u Gaženici, budući da ni više od tri mjeseca od odabira koncesionara nije potpisan koncesijski ugovor. Miro Bulj i Božo Pterov su podsjetili da je upravo na inicijativu MOST-a o tome bila održana i posebna sjednica matičnoga saborskoga odbora. Bulj pretpostavlja da se ugovor još nije potpisao, jer se propituju teme i pitanja koja su oko koncesije potaknuli MOST i Akcija mladih. Ne možemo mi naše marine i luke dati na upravljanje turskim Todorićima i to za neku bagatelu. Jer u Gaženicu je s pristupnom cestom uloženo 2,3 milijarde kuna, a mi bi trebali dobiti 60 milijuna kuna u idućih dvadeset godina, rekao je uz ostalo županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač. Dodao je kako su prema njegovim saznanjima u tijeku istražnje radnje oko Gaženice, podsjetivši da je predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović tražila izvješće o Gaženici. Bi li Ivan Paša i Stanislav Antić u naponu snage dali bilo kome to na upravljanje ili bi time upravljali u interesu Zadra i zadarske regije i čitave RH, zapitao se Pupić Bakrač, pozvavši vlast u Županiji i Lučkoj upravi Zadar da, ako nisu sposobni upravljati dobrima, to prepuste onima koji znaju. 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.