Hrvatski radio

Radio Zadar

Moto ove godine - što manje to bolje

10.02.2020.

10:30

Autor: M. Savić

Moto ove godine - što manje to bolje

Moto ove godine - što manje to bolje

Foto: - / -

Slučajno il ne, zadarski Karneval pada na Valentinovo i trajat će 2 tjedna. Prevladavajući motivi maski ove sezone bit će turističkog tipa a neće izostati i noviteti koji se vraćaju kao dio karnevalske tradicije.

 

Svakodnevni program događanja obuhvatit će sve najvažnije institucije i kultna mjesta, od Karnevalskog bala u Kneževoj palači, potom plesnjaka za sve generacije “Beatlesi pod maskama” u Hrvatskom narodnom kazalištu te radionice u Gradskoj knjižnici, pa sve do partija u sv. Dominiku. Kao i uvijek, najluđi dan karnevalskih zbivanja je nedjelja, 23. veljače i velika tradicionalna karnevalska povorka na Narodnom trgu.
Bit će to urnebesni spoj maštovitosti i originalnosti koji će nesumnjivo zabaviti sve prisutne poručuju organizatori. Za djecu je spreman " Karnevalić".
Glavna tema ove sezone je turizam - kaže ispred organizacije Petra Blagec:

" I to u svim oblicima, kako vidimo turizam i turiste, kako turisti vide nas, kakvi su turistički trendovi. Bit će manje konvencionalne odjeće koju će zamijeniti rekviziti".

Petra koordinira već 5. tu godinu održavanje gradskih maškara i jedan od noviteta je povratak "primopredaje ključa" što znači da će u dva tjedna Zadar dobiti novog gradonačelnika. Tko će to biti, prema starom dobrom običaju, stroga je tajna. Dobra je suradnja i sa policijom a kako su to dani kada je gotovo sve dopušteno, i politička korektnost malo olabavi.
Unatoč svemu nikada nije bilo intervencija tipa post festum:

" Nikada nismo zaprimili neku prijavu zbog posebno teških uvreda na nečiji račun mada je karneval vrijeme kada se kreativci mogu pošteno "ispuhati" a da prođu lišo".

Organizatori pozivaju građani da im se pridruže i mimo zadane turističke teme,svojom kreativnošću obogate ovogodišnjih 2 tjedna ludovanja po gradu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.