Hrvatski radio

Radio Zadar

Može i bez automobila

16.09.2015.

07:25

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svake godine u manifestaciji sudjeluje preko 2000 europskih gradova. Grad Zadar se, nakon uspješnog sudjelovanja 2009. i 2014. godine, uključio i ove godine u obilježavanje Europskog tjedna kretanja.

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz potporu Europske komisije održava od 2002. godine, svake godine od 16. do 22. rujna.

Održavanje manifestacije predstavlja polazište lokalnim vlastima, organizacijama i udrugama za osiguravanje slijedećih ciljeva:

promicanje inicijativa za održivu urbanu mobilnost,
podizanje svijesti o šteti koju sadašnji trendove urbane mobilnosti nanose okolišu i kvaliteti života,
uspostavu partnerstva s lokalnim dionicima,
sudjelovanje u europskoj kampanji s drugim gradovima uz zajednički cilj i identitet,
isticanje posvećenosti lokalnih vlasti politikama održivog urbanog prometa,
uvođenje novih politika i trajnih mjera


Manifestacija je izrasla iz inicijative U gradu, bez mog automobila, pokrenute u Francuskoj 1998. godine. Zahvaljujući svojim ciljevima, ograničenju motoriziranog prometa u urbanim područjima i poticanju korištenja održivih načina prijevoza, vrlo brzo je prihvaćena od velikog broja lokalnih vlasti diljem Europe. Danas je Dan bez automobila, koji se održava 22. rujna, svojevrsna kulminacija „Europskog tjedna kretanja“ i označava završetak tjedna aktivnosti posvećenom održivom kretanju. Ovogodišnji slogan manifestacije je Izaberi.Promijeni.Kombiniraj. (Choose.Change.Combine).

Svake godine u manifestaciji sudjeluje preko 2000 europskih gradova, a Grad Zadar se, nakon uspješnog sudjelovanja 2009. i 2014. godine, uključio i ove godine u obilježavanje Europskog tjedna kretanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.