Hrvatski radio

Radio Zadar

Može li Hrvatska u iduće 4 godine povući više novca iz EU fondova?

22.12.2015.

11:36

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dugotrajna recesija smanjila je realni BDP Hrvatskoj za oko 12,5 %, dok je od 2008., do 2014. stopa nezaposlenosti udvostručena. Jačanje gospodarstva i smanjenje nezaposlenosti jedan se od prioriteta Hrvatske u čemu može pomoći 10 milijardi eura europskog novca za reforme država članica.

Hrvatska je ušla u Europsku uniju kada je jedno financijsko razdoblje bilo gotovo što je možda i jedan od razloga za slabije korištenje fondova. Sljedeće razdoblje do 2020-te godine Hrvatska bi stoga trebala bolje iskoristiti,

Jedan od glavnih prioriteta Hrvatske u sljedeće 4 godine je poticanje istraživanja i inovacija kaže Marko Mašina iz Informacijskog centra Europe direct Zadar:

Naše gospodarstvo može biti inovativnije i konkurentnije samo ako ćemo ostvariti zacrtani cilj da ulažemo oko 1,4 posto BDP-a u istraživanje i razvoj do 2020. godine.

Povećanje stope zaposlenosti, posebno mladih, izgradnja prometne infrastrukture, sustava vodoopskrbe i otpadnih voda, povećanje pristupa širokopojasnom internetu također su neki od planiranih razvojnih projekata.

Tako da u ovom razdoblju mislim da će Hrvatska imati jako velike koristi i samo treba kvalitetno to predstaviti i iskoristiti.

Hrvatska nije jedina zemlja koja je u prošlosti loše koristila novac iz europskih fondova :

Europska komisija je u prošlom razdoblju isto imala jedan plan da zemljama koje imaju nisku razinu prikupljanja sredstava iz europskih fondova da im pomogne kroz nekakvo pojednostavljenje, davanje savjeta. Znači postoji jedan aparat koji bi trebao Hrvatskoj pomoći da privuče što više sredstava.  

Iduće 4 godine po svemu će sudeći biti iznimno važno razdoblje za Hrvatsku u kojem bi, ako se uspiju iskoristiti dostupna sredstva Europske unije,  naša zemlja mogla ostvariti značajan razvoj i gospodarski rast. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.