Hrvatski radio

Radio Zadar

Može li se vratiti Zlatno doba bukovačkih stočara?

23.02.2016.

19:26

Autor: Andrea Buča

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Obrovcu je bio najveći stočni sajam bivše države. Sredinom 80tih poljoprivredna zadruga "Zrmanja" organizira otkup i izvoz jaretine u Arapske Emirate. 25 000 "jaradi" godišnje je letjelo u Dubai. Zlatno doba teško je nadmašiti no mladi bukovački stočari ne odustaju.

Zdrava, otporna, brza i nezahtjevna, osnovne su karakteristike hrvatske šarene koze. Šimunu su one kruh svagdašnji. Do rata kozarstvo je prehranjivalo brojne obitelji u Bukovici, danas na prste jedne ruke možemo nabrojiti mlade stočare.

Krenija sam to najviše iz ljubavi prema ovom poslu. Naš kraj je poznat po tome al je danas toga sve manje i manje. - kaže Šimun Bašić.

Osamdesetih godina stočarstvo je u Bukovici bilo toliko razvijeno da im nije preostalo drugo nego izvoz. 1985. poljoprivredna zadruga "Zrmanja" organizira otkup i izvoz jaretine u Ujedinjene Arapske Emirate. Vetrinarska kontrola, kamionom do Trogira a potom jednosmjernom aviokartom za Dubai.

Avioni su bili kapaciteta 1200 jaradi a godišnje je išlo oko 25 000. Možete zamisliti koliko je to bio značajan projekt za grad Obrovac i naše ljude u kozarstvu. - govori veterinar Marin Šimičević.

Zlatno doba teško je nadmašiti, no mlada nada ovdašnjeg stočarstva ne odustaje.

Za sada sam jako zadovoljan, ne mogu se žaliti na ništa, radim sretno svoj posao i u budućnosti se mislim širiti. Tražit ću pomoć i kad bi uspija dobiti da napravim veći posao od ovog! - govori nam Šimun Bašić.

Uzgoj stoke ovaj stočar ima u malom prstu. Uhvat li se u koštac s administracijom, izgubit će bitku.

Oni znaju uzgojiti dobru kozu, dobru ovcu problem su im administrativni problemi, poticaji, mjera 6, mjera 2, malo se u to kuže. I s tim se ne bi ni trebali zamarati. Oni bi se trebali posvetiti onome što znaju a to je uzgoj stoke. - kaže Ivan Matić iz Udruge Eko Zrmanja.

Ivan se razumije u papire, on je tu da pogura kad zapne. No jedan je Ivan premalo.

Trebao bi postojati paralelni sustav ljudi koj se kuže u mjere ruralnog razvoja i koji bi stočarima bio suport u poslu. - dodaje Ivan Matić.

Takva bi podrška stočare riješila mnogih briga i pustila ih da u miru rade ono što najbolje znaju - uzgajaju stoku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.