Hrvatski radio

Radio Zadar

M.P. Thompson kum petom djetetu obitelji Rogić

20.09.2016.

13:52

Autor: HRT Centar Zadar/IKA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ružicu, peto dijete u obitelji Anite i Mladena Rogića u župi sv. Mihovila u Vrani, u nedjelju 18. rujna u crkvi Sv. Nediljice krstio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Krštenje je otajstvo, a obitelj ognjište života, istaknuo je mons. Puljić.

Nadbiskup je dodao da je krštenje povod razmatranju o tom sakramentu, obitelji i molitvi. Krštenje, potvrda i euharistija čine temeljne sakramente inicijacije. "Po krštenju čovjek ulazi u Božju obitelj i biva sposoban obratiti se i reći 'Abba, Oče!'. Neka to krštenje bude prigoda prisjetiti se da su obitelji Božjim darom i izabranjem postale duhovnim gnijezdom i ognjištem života. Zahvaljujemo Bogu za roditelje koji su nas s ljubavlju rodili i odgojili i za milost krštenja kad smo Božjim Duhom zamilovani te smo postali članovima njegove velike obitelji Crkve", rekao je nadbiskup, dodavši da "u Crkvi otkrivamo važnost molitve i sakramentalnog života".

Krštenje je sakrament novog rođenja, obilježeno je vodom i popratnim riječima. "Kao što su stari Grci vodu smatrali jednim od osnovnih počela života, uz zemlju, vatru i zrak, u sakramentu krštenja polijevanjem vodom počinje novo rođenje i novi život zaslugom Isusa Krista koji se utjelovio i čovjekom postao. On je prije Uzašašća odredio svojim učenicima neka idu i krste sve ljude u ime Oca i Sina i Duha Svetoga", rekao je mons. Puljić, istaknuvši kako Crkva stoljećima ispovijeda, čuva, brani i naraštajima prenosi istinu da je Isus puninom čovještva ušao u ljudsko zajedništvo te je solidarno s nama proživio čitav ljudski život, od začeća do smrti.

Nadbiskup je podsjetio i na prvi bračni par koji su proglašeni blaženicima, Mariju i Alojzija Quattrocchi. Učinio je to sv. Ivan Pavao II., 21. listopada 2001. g. "Taj divan bračni uzor je obične obiteljske stvari živio na jednostavan način. Zajedno su se molili, voljeli i poštivali. Nisu se dali zbuniti teškoćama i napastima života, nego su se opirali te čvrsti u vjeri pobjeđivali životne nevolje. Na upit kako su uspijevali odgojiti svoju djecu, Marija je odgovorila jednostavnim riječima: 'Nastojali smo sačuvati njihove svježe duše od utjecaja Zloga. Poticali smo neka se raduju životu, hrane euharistijom, uživaju u ljepoti Božje prirode, sastaju se u zdravom društvu, vole svoju domovinu i poznaju vjeru. To smo im pokušali dati i prenijeti'", zaključio je mons. Puljić, poželjevši da krštenje Ružice "bude poticaj da usvajamo i u životu provodimo taj jednostavni obiteljski katekizam blažene obitelji Marije i Alojzija Quattrocchi". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.