Hrvatski radio

Radio Zadar

Mrak-Taritaš: Energetski certifikat nije udar na male iznajmljivače

24.09.2015.

11:57

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Energetski certifikat nije udar na male iznajmljivače – izjavila je danas ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš koja je nazočila otvaranju Osmih dana inženjera elektrotehnike koji se sljedeća dva dana održava u Zadru.

Već godinama objašnjavamo zašto su potrebni energetski certifikati, što će oni značiti i koliko će koštati. Samo nekoliko mjeseci prije isteka roka, 1. siječnja 2016. kada će svi koji iznajmljuju svoju nekretninu morati imati certifikat opet je velika priča o certificiranju – kazala je ministrica Mrak-Taritaš

Nova zakonska regulativa glavna je tema skupa na kojem sudjeluje više od 400 inženjera. Njome smo željeli regulirati segmente graditeljstva dok je drugi važan dio bio osigurati poslove za taj sektor u vrijeme recesije i to smo napravili kroz projekt legalizacije – kazala je ministrica Anka Mrak Taritaš. U budućnosti veliki posao će biti posao energetske učinkovitosti:

Ovo stoljeće je stoljeće u kojem se mi više nećemo baviti, pri tom mislim Europska unija, neće biti više velikih zamaha vezano uz graditeljstvo, velikog broja stanova, velike infrastrukturne zamahe, jer to je više-manje sve napravljeno, ali bit će neki drugi poslovi koji su jednako važni. Dakle bavit ćemo se odvodnjom otpadnih voda, bavit ćemo se smećem, klimatskim promjenama, a i ove izbjeglice koje u velikom broju dolaze u Europu će sigurno i tu izazvati određene promjene. Kad je riječ o klimatskim promjenama tada je izuzetna bitna energetska učinkovitost.

U taj smo posao tek krenuli, a ono predstoji su zgrade javne namjene, bolnice, škole, vrtiće:

Stvar je u tome da će se iz proračuna manje sredstva koristiti za energente, da ne samo da ćemo imati zgrade koje će izgledati estetski puno ljepše nego ćemo imati zgrade gdje će se za energente koristiti puno manje i na taj način direktno odnosno indirektno utječemo na klimatske promjene.  

Na pitanje je  li uvođenje energetskog certifikata udar na male iznajmljivače ministrica je odgovorila:

Za jedan apartman je certificiranje , certifikat koji vrijedi 10 godina, košta negdje 700 do 1000 kuna. To je jedna noć,  ili dvije noći u tom apartmanu. I vrijedi 10 godina. Dakle ja ne bih , stvarno mislim da nije udar na male iznajmljivače, da nije udar na nikoga.

Stvar  je u tome da se počnemo odnositi prema svojoj nekretnini i prema prostoru onako kako treba zaključila je ministrica Anka Mrak Taritaš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.