Hrvatski radio

Radio Zadar

Mraz pobrao urod - šteta veća od 50 milijuna kuna

05.05.2016.

13:08

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema prvim procjenama štete od travanjskog mraza veće su od 50 milijuna kuna, a za područje Grada Benkovca i općina Galovac, Novigrad i Posedarje zadarski župan Stipe Zrilić proglasio je elementarnu nepogodu. Štete se kreću od 90 do 100% na voćnjacima i do 90% na ostalim poljoprivrednim kulturama.

Katastrofa, tužno, užas – tim riječima stanje svojih nasada opisuju mrazom  pogođeni zadarski poljoprivrednici, a slične procjene slušamo, nažalost, diljem zemlje. Poznati ekološki vinogradar i vinar Šime Škaulj iz Nadina kaže kako su dugoročno gledano štete znatno veće od trenutačnih procjena koje, kako smo čuli, prelaze 50 milijuna kuna:

       Dugoročno nama treba dvije godine da se oporavimo od ovog mraza. Ja bih rekao loza izgleda više nego tužno, kao da ste je vrućom vodom polili, ko blitvu kad stavite u lonac, tako isto i ta loza izgleda. 

Šime Škaulj je osigurao svoje nasade i to je kaže sreća u nesreći. No mnogi to nisu učinili dijelom, kako nam objašnjava, zbog nedorečenosti pravilnika o policama osiguranja kojim se regulira potpora u slučaju elementarnih nepogoda:

       Tako da su ljudi jednostavno bili zbunjeni, nisu u biti znali što i kako.  

Predsjednik županijskoga povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Davor Lonić apelira da se štete prijave iako je riječ o simboličnoj pomoći koja prema dosadašnjoj praksi kreće od 3 do 5 posto prijavljenih šteta.

       Međutim, ono što se otvara mogućnost od prošle godine, je to da poljoprivrednici koji su upisani u ARKOD, koji su prijavljeni poljoprivredni proizvođači, mogu zatražiti pomoć preko programa ruralnog razvoja dakle europska sredstva su za to također osigurana. Za to je preduvjet da je elementarna nepogoda proglašena, evo mi smo na ovaj način stvorili zapravo pretpostavke da poljoprivrednici pokušaju i na taj način pomoći svojoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Od Davora Lonića također doznajemo kako prijave šteta još stižu te da nije isključeno proglašenje elementarne nepogode i za druga područja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.