Hrvatski radio

Radio Zadar

14:15 / 20.10.2016.

Autor: Jelena Tomac

Muke po Basaričekovoj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilne kiše proteklih dana ponovno su donijele probleme u Zadru. Najveće uvijek na istim kritičnim područjima. Među njima je i Basaričekova ulica. Čak i manje kiše stvara lokve zbog kojih je tom ulicom otežano, a ponekad i nemoguće hodati i voziti. S tim problemom stanari se bore već godinama.

Mnogi kišu ne vole, a stanovnici Basaričekove od svake doslovce strahuju. Lokve koje se nakupljaju nerijetko paraliziraju cijelu ulicu te onemogućavaju stanarima da normalno žive.

U pola sata mi nemožemo iz kuće van, mi stavljamo blokove, preskačemo, penjemo se po ogradi i tako vam mi ulazimo u kuću - žali se Ivanka Buovac, stanarka Ulice Đure Basaričeka.

Tu teče toliko debela voda. To je znalo nama potopit garaže i tako dalje, ima već 4-5 godina mi ne možemo auto uvest u dvorište. - govori Ivan Modrić.

Cijelom ulicom automobili teško prolaze.

Ostanu ostanu usred lokve dođe šlep služba, odšlepa ih, imaju dvi i po hiljade kuna štete i tako vam to ide kod nas. - kaže Ivanka Buovac.

U pomoć pristižu, kažu, jedino vatrogasci i djelatnici Odvodnje, bez kojih uopće ne bi mogli izići iz kuće.

Dolaze, pomaže, noći, subotom, nedjeljom, ispumpava sve. - dodaje Ivanka.

No, smatraju, to nije trajno rješenje.

Ovdje treba kanalizaciju i odvod napravit, to nije neki zahvat, novci su došli koliko čujemo od Europske unije, novci su tu a čeka se, nacrt je gotov, uvik se čeka a što se čeka nitko ne zna. - pita se Elvis Popović.

Iz grada poručuju - problem se rješava.

Mi smo u protekle 4 godine pripremili, izradili, dovršili veliki projekt kolektora visoke zone kao preduvjet za nastavak izgradnje ovih sekundarnih kanalizacija. - objašnjava Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.

U proračunu za sljedeću godinu, dodaje Kasap, predviđeno je 8 milijuna kuna za izgradnju kanalizacije. Počet će se s Ulicom Nikole Tesle, što će otvoriti mogućnost i za ostale ulice, među kojima je i Basaričekova. Financirat će se novcem iz europskih fondova, čije se odobrenje trenutačno čeka. Tako bi ovi stanari od 2018. trebali moći živjeti normalno i kad pada kiša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.