Hrvatski radio

Radio Zadar

Muke po ribolovu

17.03.2015.

14:06

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rok za podnošenje zahtjeva za dobivanje dozvole za mali obalni ribolov završen je 6. ožujka. Unatoč tomu što još ne postoje potpuni podatci, sve je izglednije da ribara koji će se moći baviti takvim ribolovom neće biti više od 5 tisuća. Svi ostali koji ne namjeravaju uzeti dozvolu za mali obalni ribolov imaju vremena do 31. ožujka da podnesu zahtjev kojim se trajno odriču nove povlastice.

Oni koji se trajno odriču povlastice zvane "Mali obalni ribiolov", dobit će doživotno pravo na besplatnu dozvolu za rekreacijski ribolov i ribolov parangalima. Dakako, mreže stajačice mogu zaboraviti. Koliko njih će podnijeti zahtjev, teško je predvidjeti, no, krajem ovog tjedna doznat ćemo koliko je ribara zatražilo dozvolu za mali obalni ribolov, otkriva Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora: Po našoj informacijama koje smo dobili od Uprave za ribarstvo, do sad je stiglo oko 5000 zahtjeva za mali obalni ribolov. Koliko će ih još doći poštom to ćemo vidjeti, ali moramo znati da je također produžen rok do 1. travnja, za ljude koji žele samo se prijaviti za rekreacijsku dozvolu. Baza od 5000 bi se mogla povećati jedino ako EU promijeni stavke koje je dogovorila s hrvatskim pregovaračkim timom. Upravo zbog toga je nedavno i formirana hrvatska stručna skupina koja bi EU trebala uvjeriti da Hrvatska ima specifičnu baštinu i alate koje se treba zaštititi, dodaje Barić. Dobili smo predstavnike za radne skupine koja će napraviti studiju o zaštiti tradicijskog načina života na otocima i priobalju a što se tiče Europske Unije tu smo dobili potporu od povjerenika za ribarstvo i pomorstvo, gospodina iz Malte koji je zainteresiran pomoći i dati nam smjernice kako je to napravila Malta.

Uz Maltežane pomoć su ponudili i Islanđani.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.