Hrvatski radio

Radio Zadar

Muke po ugostiteljima. Sezona je tu, što s radnicima?

07.05.2018.

14:50

Autor: Božidar Kolega

Dalibor Urukalovic/PIXSELL, ilustracija

Dalibor Urukalovic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Ugostitelje ove godine čeka teška sezona. Nedostatak kvalificirane radne snage koji ugostitelje muči već godinama, postao je kritičan .

Zadarski ugostitelji proteklih godine počeli su sve ranije angažirati sezonske radnike kako bi ih do početka sezone obučili za rad.

Jer ovakvi kakvi su oni sa svojom stručnošću, sa svojom edukacijom su jako slabo pripremljeni. Teška, teška je situacija sa radnom snagom.

Kaže Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.  Unatoč tome problem postaje sve gori.  Odlazak Slavonaca na rad u inozemstvo dodatno je otežao situaciju dalmatinskim ugostiteljima.

Nama je bilo dobro što su oni radili u Slavoniji i u ljetnom periodu oni nisu imali posla i ti poslodavci u Slavoniji su sa zadovoljstvom davali svoje kvalitetne djelatnike koji su radili nekoliko mjeseci kod nas na moru. Sad su i kod njih što je najgore cijele obitelji otišle.

Knežević tvrdi kako niske plaće nisu problem

Vjerujte mi da u ugostiteljstvu imaju dobre plaće, nitko nije ispod pomoćnih radnika , ljeti nitko nije  sigurno ispod 5 000 kuna.

Rješenje nije ni uvoz radne snage:

To je malo komplicirano s uvoznom radnom snagom tako da je u tom mali problem, a i oni su malo skeptični gdje dolaze i kako dolaze i da li su sigurni , nisu dovoljno educirani i ne poznaju situaciju i objekt  u koji dolaze.

Knežević očekuje da se situacija popravi tek za nekoliko godina kad rezultat počinje davati promjena u strukovnom obrazovanju gdje je uvedeno više prakse što bi ugostiteljima napokon trebalo donijeti kvalificiranu radnu snagu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.