Hrvatski radio

Radio Zadar

Muškarac (59) osumnjičen za ratni zločin u Škabrnji

02.09.2022.

14:57

Autor: Radio Zadar/PU zadarska

Škabrnja

Škabrnja

Foto: HTV / HRT

Zadarska policija je u suradnji sa splitskim tužiteljstvom kazneno prijavila 59-godišnjeg muškarca sa šireg zadarskog područja zbog sumnje da je u ožujku 1992. godine počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Škabrnji. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičeni 59-godišnjak, tada u dobi od 29 godina, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.


Naime, sumnja se da je navedenog dana u večernjim satima, odjeven u vojnu odoru i naoružan, kao pripadnik paravojne formacije pobunjenih Srba, teritorijalne obrane Benkovac, iskoristio okolnosti rata i privremenu okupaciju tog područja te se sa svojim teretnim vozilom dovezao do dvorišta obiteljske kuće u Škabrnji gdje je - ničim izazvan - u pomoćnom objektu iz automatske puške ispalio više hitaca te usmrtio četvero civila. 


Smrtno su stradali: vlasnik kuće rođ. 1918. godine, njegova supruga rođ. 1920. godine te dvije ženske osobe rođ. 1921. i 1939. godine, a koje osobe nisu predstavljale nikakvu opasnost i bili su jedni od posljednjih, preostalih, neprotjeranih ili ubijenih stanovnika Škabrnje. Nakon počinjenog zločina počinitelj se udaljio s mjesta događaja.


Policija je protiv osumnjičenog 59-godišnjaka nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ opisano i kažnjivo u članku 120. stavak 1. OKZ RH.


Osumnjičenik je trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.