Hrvatski radio

Radio Zadar

16:31 / 26.02.2016.

Autor: F. Matijević

Na 4 lokacije od kraja svibnja javni bicikli

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sustav javnih bicikala u svibnju stiže u Zadar. U pilot projektu koji će trajati šest mjeseci stanice s biciklima bit će na Autobusnom kolodvoru, Branimirovoj obali, Bilom brigu i Puntamici. Zadrani i gosti će 24 sata dnevno na raspolaganju imati 25 bicikala.

Projektom se rasterećuje promet u gradu, jača ekološki potencijal grada, a podići će se i kvaliteta življenja, najavljuju iz gradske uprave. Krešimir Dvorski iz Sustava javnih bicikala smatra da je Zadar idealan kandidat za projekt Nextbike jer se projekt uklapa u gradsku strategiju održivog razvoja.

Korisnicima je najzanimljiviji dio priče da će aktivacijom godišnje članarine od 79 kuna svaki dan prvih pola sata korištenja bicikla biti besplatno:

            80 posto korisnika u vremenskom periodu koliko traje članarina, bilo da je to šest ili dvanaest mjeseci, ne uspije potrošiti taj kredit jer je poanta da ljudi bicikle koriste racionalno, unutar tih 30 minuta - da dođu od točke A do točke B, pojašnjava Dvorski. 

Zadar će se tako u svibnju pridružiti stotini gradova u svijetu unutar sustava Nextbike. Do ljeta će ih u Hrvatskoj biti deset, a aktivacijom računa moći će se koristiti usluge Nextbike u bilo kojem od tih gradova.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.