Hrvatski radio

Radio Zadar

Na bedemima brončana maketa povijesne jezgre Zadra

19.12.2021.

18:12

Autor: V.Š./Radio Zadar

Poluotok u bronci

Poluotok u bronci

Foto: Vladimir Šetka / HRT Radio Zadar

Po uzoru na brojne svjetske metropole, ali i hrvatske gradove, na šetnici na zadarskim bedemima postavljena je brončana maketa Polutoka, povijesne gradske jezgre. Stotinjak metara dalje na posebnim su postoljima reljefi povijesnih gradskih znamenitosti s opisom i na Brailleovu pismu za slijepe i slabovidne osobe.

Kako je objavio Zadarski.hr Veliku maketa povijesne jezgre, odnosno poluotoka, napravio je akademski kipar Damir Mataušić. Vrijednost posla procijenjena je na milijun i 140 tisuća kuna s PDV-om, dok je izrada idejnog rješenja koštala 87.500 kuna (s PDV-om).


Maketa je duga približno tri i široka oko metar i pol te visoka 75 centimetara. Prikazuje zadarski poluotok gotovo u svakom detalju, a uz pomoć ugrađenog zvučnika čuje se i zvuk Morskih orgulja. Maketa je, piše Zadarski.hr, prije nekoliko dana postavljena na Muraju i bila je pokrivena,no izostalo je svečano otvorenje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.