Hrvatski radio

Radio Zadar

Na čarter-plovilima obvezatan detektor CO2

07.02.2020.

14:36

Autor:

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Nakon prošlogodišnje tragedije na Hvaru, kada je zbog trovanja ispušnim plinovima na unajmljenoj jahti, preminuo talijanski turist, jedan od novih pravilnika sada propisuje kako sva plovila za najam moraju imati ugrađene detektore CO2.

No, s druge strane vlasnicima čarter-tvrtki olakšano je poslovanje nizom drugih propisa. Naime, nakon donošenja novoga Pomorskog zakonika, uslijedilo je i nekoliko pravilnika koji reguliraju poslovanje čarter tvrtki i turističkih brodara. Pomoćnik ministra mora, kapetan Siniša Orlić ističe kako su čarterašima među ostalim pojednostavljeni upisi plovila. Nastojimo da taj upis traje što kraće, da bude što jednostavniji. Mislim da smo im pomogli i kod odrađivanja tehničkih pregleda, gdje smo im dali mogućnost da se sami organiziraju i organiziraju tehničke preglede. I sve skupa na kraju što nije nebitno, koštat će manje nego što je koštalo ranije, ističe kapetan Orlić. 

Nakon 15-ak godina novim pravilnicima ispravljene su i neke nelogičnosti poput definiranja brodice i jahte, kaže nam predsjednik Udruženja čarteraša pri HGK Paško Klisović te dodaje kako velike čarter tvrtke postaju certificirane za tehničke preglede. Standard će biti zadan i on postoji, s time da mi sada postajemo tvrtka, tijelo, koja mora zadovoljiti kriterije da bi moglo provoditi taj standard. To nam kasnije u praksi olakšava proceduru, pojefitinjuje ako ste veća flota trošak godišnjih pregleda, navodi Klisović.

Novina je i uvođenje obvezatnih detektora CO-2 u kabinama plovila za najam, što je uslijedilo nakon što je prošloga ljeta od trovanja plinom u brodskoj kabini preminuo talijanski turist. Sve je to jamac, slažu se i u Ministarstvu i među čarterašima, da će se hrvatska čarter flota, među ostalim, brendirati kao sigurnije i kvalitetnije tržište.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.