Hrvatski radio

Radio Zadar

Na današnji dan prije 28 godina napustio nas je Krešo Ćosić

25.05.2023.

07:23

Autor: RZD

Krešimir Ćosić

Krešimir Ćosić

Foto: Ž. Kapelari / Radio Zadar

Na današnji dan prije 28 godina napustio nas je Krešimir Ćosić, jedan od najvećih hrvatskih i europskih košarkaša u povijesti. Krešo je preminuo 25. svibnja 1995. godine u američkom Baltimoreu od raka limfoma u 47. godini života.


Legenda o Kreši i dalje živi diljem svijeta.


Krešimir Ćosić rodio se u Zagrebu ali je odrastao u Zadru gdje i počinje košarkašku karijeru u KK Zadru 1965. godine. Nastupao je i za Cibonu te igrao u Sloveniji i Italiji. Prvi treneri bili su mu Enzo Sovitti i prof. Leonardo Bajlo. Za europsku reprezentaciju igrao je 6 puta a proglašen je najboljim igračem europskih prvenstava 1971. i 1975. godine. Državno prvenstvo Jugoslavije osvojio je 6 puta a košarkaški kup 4 puta.


Prema ostvarenim rezultatima riječ je o vjerojatno najboljem košarkašu bivše države ali i jednom od najboljih košarkaša Europe u povijesti.


1996. godine je uvršten u prestižnu Kuću slavnih košarkaša (Basketball Hall of Fame) i to kao tek treći ne-amerikanac, čime je američka javnost priznala veličinu i trag koji je ostavio na kontinentu.


Posthumno za životno djelo dobija Državnu nagradu za šport „Franjo Bučar" 2002. godine.


Deset godina nakon smrti u Zagrebu je imenovan trg po njemu, Trg Krešimira Ćosića, kod Doma sportova. Dvorana na Višnjiku nosi njegovo ime od 3. listopada 2008. godine. U Zadru postoji i ulica s njegovim imenom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.