Hrvatski radio

Radio Zadar

Na grebenu najprije girice i bugve, potom i fratri, trlje i podlanice

30.08.2021.

09:29

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Sveučilište u Zadru/RZD

foto: Sveučilište u Zadru/RZD

Foto: - / -

Šest mjeseci nakon što je kod Ošljaka na dubinu od 32 metra položen 8 tona težak umjetni riblji greben, na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru doznajemo da su prva dva zarona pokazala kako su greben naselile najprije girice i bugve.

Prvi umjetni greben podsjećamo položen je početom veljače u sklopu hrvatsko-talijanskog projekta AdriSmartFish kako bi se istražila održivost malog obalnog ribolova. O dojmovima nakon dvaju zarona - profesor Dubravko Pejdo s Odjela za ekologiju, agronomiju i avakulturu Sveučilišta u Zadru:  Prvi monitoring odradili smo u svibnju, tada su utvrđene prve riblje pojave – gire i bugve. Drugi zaron bio je u kolovozu- primjećeni su fratri, trlje, pic i podlanice - kazao je za Radio Zadar prof. Pejdo. Dodaje kako su preostala još dva zarona u listopadu i prosincu. 

Znači li to da je greben zaživio ?  Tako je ali trebat će dvije-tri godine da bi se sa sigurnošću reklo da je greben izvršio svoju funkciju odnosno da zadržava ribu koja inače ne bi obitavala na Ošljaku ili Ugljanu nego baš riba koja se doselila i živi na tom grebenu - dodaje Pejdo. Što očekuje od sljedećih zarona ? Bit će velikih predatora tipa strijelka, lica, zubatac, nadamo ih se snimiti.

U Italiji i Francuskoj umjetne riblje grebene potapaju već 30 godina, što govore njihova iskustva?  Tamo je većinom pjeskovita obala, nemaju tvrdih staništa – ti grebeni čine razliku i agregiraju ribu i stvaraju dodanu vrijednost na lokalitetima koji inače nemaju ribu zanimljivu malim priobalnim ribarima. Mi se nadamo da će ovaj prvi greben u Jadranu doprinjeti malim obalnim ribolovcima, našim domaćim ribarima, da će i u budućnosti imati svježu ribu.

Umjetni greben postavljen je u sklopu projekta »Adri.SmArtFish« koji provodi Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, a financira se iz programa Interreg V-A Italija Hrvatska, u kojem je Zadarska županije jedan od ukupno deset partnera. www.zadarska-zupanija.hr/component/k2/item/2737-kod-o%C5%A1ljaka-postavljen-prvi-umjetni-riblji-greben-u-hrvatskoj

Što je još kazao Dubravko Pejdo o iskustvima zarona na 32 metra, po relativno slaboj vidljivosti - poslušajte u tonskom prilogu : 

 

mag. Dubravko Pejdo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.