Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Istu nikla minikompostana, u Zadru postavljen "Seabin"

06.11.2020.

11:42

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: grad Zadar/HRT

foto: grad Zadar/HRT

Foto: - / -

Djelatnici Instituta Ruđer Bošković postavili su u Tankerkomercovoj marini u Zadru uređaj za prikupljanje mikroplastike u moru. Dio je to europskog NetWap projekta, a jedan njegov dio odvija se i na Istu gdje se ovih dana postavlja minikompostana .

Nakon ispitivanja više lokacija u zadarskom akvatoriju, uređaj za skupljanje otpada s površine mora, tzv Seabin, našao je svoje mjesto u Tankerkomercovoj marini. Na koji način funkcionira reći će voditelj projekta, dr Neven Cukrov iz Zavoda za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković : Taj uređaj skuplja plutajući otpad s površine mora, s druge strane je njegova edukativna funkcija jer će kraj njega biti ploča koja će objašnjavati njegov rad i građani će moći vidjeti koliko se smeća skupi. Treća strana je znanstvena – svaki dan će se prazniti i mi ćemo gledati koja vrsta otpada se tu skuplja, u kolikom postotku, koje su struje…pa ćemo raditi statistiku i vidjeti kakve sve vrste plutajućeg otpada dolaze u Jadran - pojašnjava tijek projekta dr Cukrov. 

S istim ciljem , djelatnicima Instituta na raspolaganju je i jedna koča s gustom poteznom mrežom: Ona ima brojač koliko litara prođe, radimo stalno probne potege, u prosjeku prođe 10 tisuća litara i onda gledamo koliko se mikro-plastike nađe u tih 10 tisuća litara vode - kazao je Cukrov za program Radio Zadra. 

Na temelju dobivenih podataka stručnjaci će osmisliti metode i predložiti zakonske prijedloge u području boljeg zbrinjavanja organskog i plastičnog otpada u Jadranu. S istim ciljem postavljena je i minikompostana na Istu, dodaje naš sugovornik: Otok Ist je odabran kao primjer kako se manje otočne zajednice nose s problemom plutajućeg otpada i mikroplastike i zbrinjavanjem otpada. Imaju mali broj stanovnika tijekom zime a tijekom ljeta komunalna struktora teško podnosi višestruko uvećavanje stanovništva- kazao nam je Neven Cukrov.

Europska Unija s 85 posto nepovratnih sredstava sufinancira projekt NetWap, dio je programa Interreg Italy - Croatia CBC 2014.-2020., vrijedan milijun i pol eura, a proračunski dio grada Zadra je 145 tisuća eura. Gradski partneri u projektu su Čistoća Zadar te Institut Ruđer Bošković.  Prve rezultate spomenutih istraživanja možemo očekivati krajem iduće godine.

 

dr Neven Cukrov

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.