Hrvatski radio

Radio Zadar

Na izložbu u Telašćicu s maskom i disalicom

02.07.2017.

12:22

Autor: A. M. - S.J.M.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Parku prirode Telašćica na Dugom otoku otvorena je nova podmorsko-poučna staza u uvali Mir. Na oko 200 metara dužine staza Tripuljak na 7 ploča prikazuje prirodne i kulturne vrijednosti bogatog i očuvanog podmorja parka.

Mogu je koristiti svi koji znaju plivati i roniti s maskom i disalicom, kaže za naš program ronioc Đani Iglić iz Ronilačkog kluba Bibinje, te dodaje kako je postavljena je i zaštitna mreža u moru tako da posjetitelji mogu bezbrižno uživati bez straha od glisera:

         Staza se sastoji od 7 točaka, na svakoj točki su dvojezične table s fotografijama specifičnih vrsta flore i faune, ali i arheoloških nalaza gdje su na hrvatskom i engleskom opisane njihove karakteristike tako da čovjek uzme masku i dihalicu i uživa lagano plutajući od bove do bove. Slike su vrlo atraktivne tako da u onom ambijentu gdje se igraju sunčeve zrake u podmorju izgleda jako lijepo. Može se vidjeti morski konjić, glavoči, puževi... - opisuje Iglić.

Poučna staza dijelom je financirana u sklopu projekta SEA-Med ˝Razvoj održivih gospodarskih aktivnosti u morskim zaštićenim područjima˝ (Udruga Sunce, WWF ). U PP Telašćica ističu kako je cilj projekta doprinijeti razvoju parka kao turističke destinacije na principu održivosti te promociji prirodnih i kulturnih vrijednosti. Žele uspostaviti nove i inovativne sadržaje za posjetitelje u zoni uvale Mir u svrhu optimizacije posjećivanja, a u skladu s načelima zaštite prirode.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.