Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Ižu tek troje učenika , prvašić ove godine samo na Olibu

06.09.2022.

12:54

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Škola na Silbi, arhivska

Škola na Silbi, arhivska

Foto: Grad Zadar / Radio Zadar

Na 7 otoka koji administrativno pripadaju gradu Zadru aktivna su još samo tri područna odjeljenja- na Silbi, Olibu i u Velom Ižu. Jučer je u klupe sjelo ukupno 15 učenika. Ove je godine samo jedan prvašić krenuo na nastavu, na Olibu. Najveći pad bilježi se u Velom Ižu, tamo su upisana samo 3 učenika , a na Silbi je devetero osnovaca, kaže ravnatelj škole Davor Barić: 

Veli Iž je dugi niz godina imao preko 20 učenika, međutim u zadnje vrijeme je taj broj jako opao – ove ih godine imamo 3. Silba je trenutačno najveće školsko odjeljenje na otocima grada Zadra s devet osnovaca. Na Olibu ih imamo troje, jedan od njih je prvašić.

Davor Barić

Na Silbi radi više građevinara, ovi poduzetnici razlog su što je u školi 9-ero osnovaca. Na Molatu, Istu, Premudi i Ravi školske zgrade su već godinama puste. O sudbini tih zgrada Barić kaže kako će ih lokalna samouprava najvjerojatnije prenamijeniti jer nema naznaka da bi tamo uskoro moglo biti djece za školu. 

Nastava na udaljenim otocima u kombiniranim odjeljenjima nikad nije bila privlačna kombinacija učiteljima pa je izvođenje stručnih predmeta stalan problem, dodaje ravnatelj Barić. Za obrazovanje 15 malih otočana trenutačno 10 učitelja putuje iz grada – troje povremeno jer je smješteno u iznajmljenim stanovima, a 7 stalno: 

Primamo nestručnjake samo na 5 mjeseci, redovito ponavljamo natječaje najmanje dva puta godišnje ali za sada ne uspijevamo to riješiti. Nismo atraktivni profesorima, zaobilaze nas.

D. Barić

Ravnatelja Osnovne škole Zadarski otoci raduje jedino činjenica da je na Silbi jedan predškolac, što znači da će i iduće godine imati jednog ali vrijednog prvašića. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.