Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Jadran stižu novi meteo-radari, prvi će u Debeljak

04.11.2020.

11:38

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: DHMZ

foto: DHMZ

Foto: - / -

"To će omogućiti ranu detekciju opasnih pojava –olujnih oblaka i velike količine kiše, kao i određivanje profila vjetra, tako da s uspostavom toga sustava puno očekujemo" - kaže za naš program ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek.

U sklopu modernizacije meteorološke mreže, Državni hidrometeorološki zavod postavit će u sklopu sustava METMONIC tri suvremena radara u priobalju . Prvi takav uređaj dolazi u Debeljak kod Sukošana, potvrdila nam je Ivančan-Picek. Istočna obala Jadrana nije do sada bila pokrivena radarskim mjerenjima, a nakon Debeljaka dvostrukopolarizirajući radari bit će postavljeni i kod Labina te kod Stona. Projekt predviđa i zamjenu postojeća tri meteo-radara u unutrašnjosti zemlje, nakon čega će radarskim sustavom prvi put biti pokriveno čitavo područje Hrvatske. Iz EU fondova povući će se 60 milijuna kuna za ovu namjenu, a u konačnici  dobivamo puno kvalitetnija mjerenja, više podataka o stanju atmosfere, navodi naša sugovornica i dodaje

Znamo da je zadarsko područje turističko područje –tu je aerodrom, marine, ključne prometnice u RH, pa će ti podaci doprinjeti ne samo nama meteorolozima, nego  i sigurnosti i boljitku života na području srednje Dalmacije pa i čitave Hrvatske.

Inače dvostrukopolarizirani meteo-radariistodobno emitiraju dva signala, jedan vodoravno, drugi uspravno: Na osnovi tako dobivenih reflektiranih signala može se odrediti sastav oblaka: nalazi li se u oblaku, kiša, snijeg, zrna leda, a domet mjerenja je 200-250 km, tako da ćemo uspostavom 6 radara na području RH dobiti kompozitnu sliku strukture oblaka nad područjem cijele Hrvatske - kazala je za Radio Zadar ravnateljica Zavoda.

Predviđa kako bi sami građevinski radovi u Debeljaku trebali biti gotovi do druge polovice iduće godine, radar uspostavljen do kraja 2021. godine a cijela mreža do sredine 2023.

Uz to, Branka Ivančan -Picek najavljuje i obnovu glavne meteo-postaje u Zadru te niza manjih na području županije , što je s obzirom na sve češću pojavu meteoroloških ekstrema, dobra vijest.

Ivančan-Picek o novom meteo-radaru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.