Hrvatski radio

Radio Zadar

Na kavi s glumcima o zanimljivostima iza kulisa

21.01.2020.

12:56

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

„Kava s glumcima“ naziv je novog, zajedničkog projekta zadarskog HNK i Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru pokrenutog s ciljem približavanja kazališta mladima.

Prva kava priređena je danas u Studentskom klubu "Božo Lerotić", a sudjelovali su glumci iz predstave Tri verzije života - Davor Jureško, Žana Bumber, Alen Liverić i Tamara Šoletić.

Studentice četvrte godine pedagogije i francuskog, Martina i Gabrijela, rado su se odazvale pozivu na druženje:

       Inače idete u kazalište? Da, no ne toliko često koliko bi htjeli već koliko nam studentski budžet dopušta, a i učenje – kroz smijeh odgovara Martina.

       Što očekujete od ovakvih susreta? Pa mislim da je dobra ideja da se studenti malo bolje upoznaju s kazalištem, da dobijemo priliku postavljati pitanja, osobito mi jezičari budući da u sklopu studija imamo i književnost pa onda – korisno i za studij – smatra Gabrijela.

Kako se pripremaju za ulogu, koliko se mogu poistovjetiti s likom kojeg tumače, koliko je taj posao zahtjevan – neka su od pitanja na koja su glumci strpljivo i s veseljem odgovarali. Žana Bumber ovako je opisala suradnju sa studentima:

       Gušt, uzbuđenje, zanimljivo – evo ja bih to tako u ove tri riječi stavila. Pa mladi dosta često dolaze u kazalište, ali s obzirom da je ovo studentski grad uvijek se može još i više.

Jer kultura nosi brojne dobrobiti - Glorija Grbić, predsjednica Skupštine studentskog zbora:

       Samo približavanje studenata kulturi potiče i našu uzajamnu interakciju, razmjenjivanje ideja, pobuđuje kreativnost u studentima, smatram da je ono najbitnije za svaki ključ u svakom poslovanju pa tako i u njihovom studiranju i načinu života.

Ideja je slične susrete organizirati jednom mjesečno:

       Kako bi se kazalište približilo mladima da ne budu samo pasivni promatrači koji dođu i pogledaju predstave nego da i aktivno sudjeluju u procesu stvaranja predstave - poručila je Nena Ninčević Mandić iz HNK Zadar u nadi kako će zanimanje studenata za ovaj projekt potaknuti i razne zanimljivosti koje nemaju priliku doznati iz medija.

 

"Na kavi s glumcima" - prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.