Hrvatski radio

Radio Zadar

Na kraju kolovoza trećina nezaposlenih više nego lani

10.09.2020.

14:04

Autor: Filip Matijević

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

"Dok god ima posla nitko neće otpuštati ljude. Ali je očigledno, prođite kroz grad i vidjet ćete, situacija je katastrofa. Broj lokala i broj terasa u gradu Zadru je prilagođen puno većoj masi ljudi. U ovom trenutku ne postoji ni potreba za tolikim lokalima."

Slabija i kraća turistička sezona od lanjske donijela je slabije prihode, a imala je učinak i na tržište rada. U Zadarskoj županiji na kraju ljeta evidentirano je 30 % više nezaposlenih nego u istom razdoblju lani. Kako će se te brojke kretati u jesenskim mjesecima teško je predvidjeti, ali mnogi se uzdaju u nastavak državne pomoći.

Posljednjega dana mjeseca kolovoza u Zadarskoj županiji službeno su nezaposlene bile 4534 osobe. To je čak 1405 ljudi više nego istoga dana lani. Daljnja analiza podataka Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje pokazuje da je čak 1426 osoba bez posla ostalo od početka lipnja do kraja kolovoza. Rezultat je to slabije turističke sezone i manje potražnje za radnicima.

Prave sezone imali smo 4 tjedna, a ostvarili smo 50 % lanjskog prometa, kažu zadarski ugostitelji. I zadovoljni su time jer su nadmašene prognoze. Ali ta 4 tjedna su prošla i sada je stanje drugačije kaže za Radio Zadar Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja:

Dok god ima posla nitko neće otpuštati ljude. Ali je očigledno, prođite kroz grad i vidjet ćete, situacija je katastrofa. Broj lokala i broj terasa u gradu Zadru je prilagođen puno većoj masi ljudi. U ovom trenutku ne postoji ni potreba za tolikim lokalima.

A skraćena turistička sezona koja je ispraznila štekate, ispraznit će i ugostiteljske blagajne. Pa će se morati u rezove:

Realnost je da se jednostavno ide u umanjenje troškova. Što će pod tim tko napraviti? To je pitanje.

Alen Mrvac s portala Mojposao kaže da su najtraženija zanimanja: prodavači, trgovci, skladištari, konobari i kuhari te iznenađujuće – programeri za kojima vlada velika potražnja na području Zadarske županije. Mrvac je pak optimističan kada je u pitanju jesen:

One mjere koje su zasada najavljene, odnosno potpore za očuvanje radnih mjesta, bi se trebaleprotegnuti sve do konca godine za sve tvrtke koje bilježe velik pad prihoda pa se nadamo da neće doći do masovnih otpuštanja.

Štoviše, Mrvac se nada da će to potaknuti poslodavce da nastave s planiranim zapošljavanjima i ojačaju timove novim djelatnicima.

TRŽIŠTE RADA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.