Hrvatski radio

Radio Zadar

Na lažini suvoj ležat

06.05.2016.

11:09

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na udaljenom zadarskom otoku Olibu Denis Kleva bavi se originalnim poslom - izrađuje jastuke od morske trave. Jedinstveni 'kušini' odnedavno imaju i oznaku Hrvatski otočni proizvod pa Denis očekuje da bi i posao uskoro mogao krenuti.

Gradsku vrevu i posao agenta za nekretnine Denis je prije šest godina zamijenio mirom Oliba.

Dok jedan dan nisam ležao tu na toj plaži i sjetio se Olivera - na lažini suvoj ležat i tu mi padne ideja. - priča Denis Kleva.

Ako lažinom, odnosno suhom morskom travom, napuni jastuk moći će, pomislio je, kad god poželi na njoj ležati. U početku je plahtama sa 'šufita', ispitivao tržište. Kasnije je doradio dizajn i krenuo u proizvodnju. Nejgovi jastuci već su povezali more i kontinent.

Šiva nam jedna udruga iz Belišća koja radi s djecom s teškoćama u razvoju, mi njima pošaljemo materijal, oni nama sašiju mi njima platimo i svi sretni i zadovoljni. - dodaje Kleva.

Sve ostalo za sada radi ručno. Od prikupljanja morske trave, čišćenja od naplavina do punjenja.

Spreman je za bit kući kao kušin ili spreman ako ga prekrijemo jednom emulzijom da stoji na kiši, da se može s mokrim kupaćima na njega - to bi trebao biti naš udarni adut s tim proizvodom. - kaže Kleva.

Oznaka Hrvatski otočni proizvod koju su dobili jastuk za ugostiteljstvo i jastuk za vrat jamči kvalitetu i izvornost. Još treba osigurati količinu, a i za to već postoji inovativna ideja.

Nismo još na tržištu, ne znam kolikom brzinom ja to mogu. Sad smo tek uredili ovaj prostor. U principu kad napravimo taj stroj koji automatski prikuplja i čisti travu onda smo riješili sve. - priča Kleva.

On se puno toga dosjeti i ja sam vrlo ponosna na njega.. - govori Denisova majka, Sadeta Begović Kleva.

Denis je pronašao način kako u jastučnicu spakirati otok. I uvjeren je da ima onih koji bi miris mora i soli i sjećanja na ljeto uvijek rado imali u blizini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.