Hrvatski radio

Radio Zadar

Na londonskom Decanteru zadarskim vinarima 11 odličja u konkurenciji gotovo 19.000 vina!

08.06.2022.

19:48

Autor: Radio Zadar

.

.

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

 Iznimnom ovogodišnjem uspjehu hrvatskih vina i vinara na najvećoj i najcjenjenijoj vinskoj smotri i ocjenjivanju na svijetu - londonskom Decanteru, svoj su obol dali i vinari i vina Zadarske županije s tri zlata, četiri srebra i četiri bronce.

Zbog boljeg razumijevanja „težine“ nagrada, kažimo da na najvećem broju vinskih smotri i natjecanja sva vina ocijenjena s 85 i više bodova dobiju zlato. Na Decanteru se zlato daje za vina s 95 i 96 bodova, dok je iznad toga platina koja ostaje sljedeći korak za ovdašnje vinare. Bronca je na Decanteru od 86 do 89 bodova, a srebro od 90 do 94 boda, od mogućih 100.


Zlata su došla i za ovdje uobičajenu crnu mješavinu najmoćnijih francuskih sorti, kao i za desertno vino (za koje se u Europskoj uniji borimo da ga smijemo zvati njegovim imenom zapisanim još u davnoj prošlosti) te za bijelo vino autohtone nam hrvatske sorte. Kod srebra se potvrdilo moćno podneblje i vještine za svjetske crne sorte, ali i domaća Maraština na čijoj se afirmaciji i brendiranju kao zadarski „forte“ radi niz godina, a rezultati stižu.


Udruga vinara lani je prvi put, uz potporu Zadarske županije, krenula organiziranije i masovnije na ovo najprestižnije vinsko natjecanje. Ove se godine toj podršci priključila i Turistička zajednica Zadarske županije. Lani je poslano nešto više uzoraka pa je ukupan broj nagrada bio veći, a ovu godinu vrijedi zapamtiti po tri zlatne medalje.


Nagrađena zadarska vina i vinari


Zlata


Korlat Supreme - 96 bodova


Vučemilović Vallis Rabiosa (kako je nazvao svoj Prošek) - 95 bodova


Kraljevski vinogradi Prestige Pošip - 95 bodova


Srebra


Ker-Vin Martin Cabernet Sauvignon - 93 boda


Badel 1862 Korlat Syrah -90


Badel 1862 Korlat Cabernet Sauvignon - 90 bodova


Vina Fiolić Maraština - 90 bodova


Bronce


MasVin Shiraz -88 bodova


Vino Fiolić Fiolić Sur Lie - 88 bodova


Škaulj Barrique Cabernet Sauvignon - 88 bodova


Škaulj Merlot - 86 bodova


Hrvatski rezultati


Hrvatski vinari osvojili su na ovoj smotri tri platine s 97 bodova i to: Benvenuti za svoj Muškat San Salvatore, Dvorska Šoškić za orange vino nazvano Haiku te Kozlović za svoju Malvaziju Santa Lucia. Potom 16 zlata, 111 srebrnih nagrada i 184 bronce (napomena Decanter broncu daje za vina iznad 85 bodova, a koja na većini drugih smotri dobiju zlato). Treba reći i da je ovo najmasovniji nastup hrvatskih vinara na ovoj smotri na kojoj je bilo 18.244 vina iz 54 zemlje svijeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.