Hrvatski radio

Radio Zadar

Na mladima svijet ostaje

31.03.2016.

18:13

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski studenti za kolege na razmjeni organizirali su radionicu znakovnoga jezika. Cijelu su priču zaokružili snimanjem glazbenog spota na znakovnom jeziku. Spot će biti predstavljen i na godišnjem skupu studentske volonterske organizacije sljedećeg tjedna u Poljskoj.

Za one koji ju ne mogu čuti, studenti su je prepričali rukama. Odlučili su se za pjesmu poznatog britanskog glazbenika Passenger.

Pjesmu smo odabrali zato što ona slavi različite kulture i zemlje iz kojih dolaze naši studenti. - kaže studentica Josipa Friščić.

Za zamisao i realizaciju zaslužna je zadarska podružnica ESN-a, volonterske organizacije koja pomaže mobilnost studenata. Radionicu znakovnog jezika organizirali su u sklopu projekta koji potiče mobilnost studenata s invaliditetom.

ESN je trenutno razvio takozvani map ability, mapa svih sveučilišta i njihovih dostupnosti studentima s invaliditetom znači sve više i više se omogućava danas njima da dođu. - objašnjava Anakatarina Mandić.

U snimanju glazbenog spota sudjelovalo je desetak studenata koji su bili ponosni što su dijelom nečeg drugačijeg.

Jako sam ponosna što sam sudjelovala jer ovo pokazuje različitosti s kojima živimo i dobro je da to svi vide, zato sam podijelila video na svojoj facebook stranici i dala do znanja svima da sam sretna što sam dio toga. - priznaje Stephanie Vercammen, studentica na razmjeni.

Uvijek je to jedno zabavno iskustvo na kraju kojim nadamo se da ćemo nešto korisno i postići i da će nam doći i studenti s invaliditetom. - nada se Bianca Janković, predsjednica ESN Zadar.

Osnove znakovnoga jezika nije bilo teško naučiti. Radionicu je vodila Josipa koja ga je naučila sama.

Ja znam američki znakovni jezik, upoznala sam se preko interneta, hrvatski je dosta teže učiti preko interneta, nema toliko stranica. - kaže Josipa Friščić.

U svijetu oko 360 milijuna ljudi živi s nekim oblikom oštećenja sluha. U Hrvatskoj gotovo osamdeset tisuća, a petnaest tisuća potpuno je gluho. Polaznu prepreku u svakom aspektu života predstavlja im komunikacija, jer znakovni jezik još uvijek premalo poznajemo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.