Hrvatski radio

Radio Zadar

Zašto na otoku s više tisuća gostiju nema ni policije ni komunalnih redara?

12.08.2022.

11:59

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Silba

Silba

Foto: otocniproizvod.hr / Radio Zadar

Na Silbi ovih dana boravi 8 tisuća osoba. Jedna je to od najposjećenijih destinacija na zadarskom arhipelagu, uz ostalo poznata i po tome da je cijeli otok pješačka zona. Naši nam slušatelji pak javljaju kako se ta odluka baš i ne poštuje, a tuže se kako na otoku nema ni policije ni komunalnih redara. Promet biciklima i romobilima je dozvoljen samo do 10 sati ujutro no te se odredba ne poštuje kaže nam predsjednica Mjesnog odbora Silba Diana Klanac: 


Traktori neregistrirani se voze po selu cijeli dan i vozila, sve dok se jedan dan ne dogodi nešto pa će biti kasno. Što se tiče Lučke kapetanije dolje dižu mreže, ulaze u područje plaža. Ove godine imamo kaos jer nemamo policije uopće ove godine. Dolaze samo na intervencije . Proteklih godina bili bi po 10-ak dana na otoku a sad nema nikoga, kuća u vlasništvu MUP-a je devastirana ali svejedno bi se nešto trebalo napraviti jer mislim da smo najnapučeniji otok u sezoni s 8 tisuća osoba.

D. Klanac

D. Klanac o problemima na Silbi

Pitamo zašto na otoku s ogromnom koncentracijom gostiju nema trajno smještene policije. Odgovara glasnogovornica policijske uprave zadarske Ivana Grbin :


policijska postaja Zadar tako i pomorska i aerodromska policija Zadar su uvijek tu, kako na Silbi tako i na bilo kojem drugom otoku na kojem nemamo trajno smještene policijske službenike. Reagiramo na svaku dojavu .

I. Grbin

Prigovora ima i na korištenje javnih površina i mjesnih lučica, a mještani kažu kako se do komunalnih redara teško dolazi: Čekamo ih već dva mjeseca - kaže Diana Klanac. 

Iz Grada Zadra je priopćeno:

"Komunalni redari su bili na Silbi , Istu , Premudi i Molatu u srpnju, a u planu je još jedan posjet u kolovozu. Tijekom sezone do sada nije bila niti jedna prijava u nadležnosti komunalnog redarstva. U ovoj rekordnoj turističkoj sezoni komunalni redari su opterećeni poslovima (svakodnevno i cjelodnevno dežurstvo) na kopnenom dijelu Grada Zadra, pa na otoke idu samo u slučajevima hitnih prijava."- čije priopćenje potpisuje Ivana Dadić voditeljica odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom


I u policiji kažu kako se promišlja o nekom rješenju : 

Promišljamo o mogućim rješenjima,a u suradnji s mjesnim odborom i lokalnom samoupravom i pokušavamo iznaći rješenje ukoliko bude potrebno možda i o trajnom smještaju policijskih službenika.

I. Grbin

Je li bio potreba za policijskom intervencijom na Silbi ovoga ljeta, je li bilo poziva? Bilo je par dojava ali ovoga ljeta nismo imali događaja koji bi narušili u većoj mjeri sigurnost građana i turista - zaključila je glasnogovornica PU zadarske. Više u tonskom prilogu: 

O problemima na Silbi

Luka Žalić, Silba

Luka Žalić, Silba

Foto: Županijska lučka uprava Zadar / Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.