Hrvatski radio

Radio Zadar

Na ovom se mjestu obranila Hrvatska

21.01.2023.

11:56

Autor: Filip Buzov

Obilježavanje VRO Maslenica

Obilježavanje VRO Maslenica

Foto: FB / Radio Zadar

Operacija Maslenica koja se odvila u prijelomnim trenucima Domovinskog rata bila je jedna od ključnih operacija koja je spojila sjever i jug. U samo 3 dana oslobođene su ključne strateške pozicije za nastavak rata u svjetlu priprema za VRO Oluju. U akciji su sudjelovale sve ustrojbene cijene Hrvatske vojske i MUP-a.

Danas, 30 godina poslije na poseban način iskazujemo poštovanje i zahvalu obiteljima koje su izgubile svoje sinove, njih 127 u VRO Maslenica rekao je ministar Tomo Medved.


Ministar Božinović istaknuo je kako su danas ovdje i da uvijek treba dolaziti ovdje jer na ovom mjestu se obranila Hrvatska. Nije agresor napao slučajno ovdje, nije slučajno odabrao ovaj dio Hrvatske kako bi je prepolovio.


Nije slučajno i da su najhrabrijii među nama prije 30 godina svi zajedno stali u obranu ovog dijela Hrvatske gdje su sve snage u HV i MUP-u dali najbolje od sebe i postavile temelje za ono što je kasnije uslijedilo oslobodilačkim akcijama Bljesak i Oluja. Tu se pokazalo da Hrvatska ima snagu koja nikad nije bila uputna ali i da ima vještinu i da ima ljude koji će to izvesti po svim pravilima ratovanja.


Svi sudionici Maslenice, a i nažalost svi oni koji su poginuli bili bi danas zadovoljni da smo u 30 godina postigli sve naše strateške ciljeve. Da je Hrvatska itekako priznata država u međunarodnim razmjerima, da je Hrvatska i članica NATO saveza i EU-a, od skora i članica Schengena i eurozone, dakle država koja jamči svojim građanima prosperitet, ali uvijek se moram vraćati onima koji su ovo omogućili svojom hrabrošću svojim znanjem svojim domoljubljem, rekao je Božinović.


Ministar Mario banožić kazao je da u svjetlu ovih 30 godina možemo samo promatrati što se sve izdogađalo u Hrvatskoj i da nijedna žrtva koja se dogodila nije uzaludna i svi zajedno moramo još bolje raditi i radit ćemo na stvaranju bolje sigurnije države i ja sam siguran da su hrvatski branitelji ponosni na sve ono što su ostavili u zalog mladim generacijama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.