Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Pagu pronađene podvodne mine iz Drugog svjetskog rata!!

31.07.2020.

10:01

Autor: rzd

Foto/ Velimir Vrzić

Foto/ Velimir Vrzić

Foto: - / -

Podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić zaronio je na otoku Pagu, nakon što ga je upozorio njegov prijatelj Petar Smojver da je zamjetio čudan predmet u jednoj paškoj uvali i u jednom zaronu pronašao dvije njemačke brodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata!

Vrzić tako navodi - "Istina je! Mogu potvrditi nalaz, navodi Velimir. Prije nekoliko dana od prijatelja Petar Smojver, koji je inače jedan od najpoznatijih Hrvatskih jedriličara zaprimio sam upit vezan za primjećivanje čudnog predmeta u manjoj uvali na otoku Pagu. 
Bio sam u blizini pa sam se uputio na navedenu poziciju te imao što vidjeti!

Nakon prijeđenih dva kilometra ispod mora sa podvodnim skuterom prema uvali na dubini od 5 metara našao sam metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na njemačku protiv brodsku minu model EMC.

Zabilježio sam poziciju i nastavio dalje. Nakon prijeđenog još jednog kilometra ispod mora i ulaskom u uvalu našao sam i drugu minu odnosno metalni predmet koji svojim oblikom također podsjeća na njemačku protiv brodsku minu model UMB.

Radilo se o predmetu kojeg je uočio poznati jedriličar prilikom sidrenja sa svojim brodom nekoliko dana prije.

Nevjerojatno! Dvije mine u jednom uronu!

Nastavio sam dalje sa ronjenjem i razmišljam da godinama manje yahte i gliseri bacaju sidro doslovno na minu.

Nekoliko stotina metara dalje pronašao sam tzv. „kolica“ odnosno postolje na kojem protiv brodska mina inače stoji na ratnom brodu – mino polagaču.

Zabilježio sam pozicije, snimio photo i video materijal, uzeo GPS koordinate te se uputio van.

Povratak na plažu gdje sam ušao je nekoliko kilometara dalje. Razmišljam pri povratku. Kako je to moguće? Pa kad odem u šumu brati gljive teže mi je naći gljivu nego podvodnu minu. Stravično! Svjestan da ih je ostalo iz II sv. rata ali baš toliko?

Naravno, o predmetnome sam dostavio službeni dopis svim nadležnim institucijama koje se vezane uz to. Od Policijske uprave Ličko senjske do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Proučavajući povijest ratovanja na moru Jadrana znao sam da su se Njemačke snage za vrijeme II. svjetskog rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na protu desantne operacije polaganjem protiv brodskih mina na prilazima svih važnih luka i da se spominjao broj od oko 6000 morskih mina. Ali da u jednom uronu naletim na dvije?

Ono čega se osobno ja užasavam to su sutra ronioci – specijalci MUP-a koji će dok se svi mi skupa budemo kupali i uživali u moru u moru proživljavati dramu nastojeći svima nama osigurati miran san dok budu deminirali podvodne mine stare 70 godina koje u sebi sadrže od 70 – 500 kilograma TNT-a i jednostavno
NESMIJU POGRIJEŠITI. To su istinski heroji! "- navodi dalje Vrzić spremajući se za daljnje podvodne avanture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.