Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Pašmanu 5 novih vidikovaca i odmorišta

17.10.2021.

09:05

Autor: RZD - Općina Pašman

foto: Općina Pašman

foto: Općina Pašman

Foto: - / -

Općina Pašman uređuje 5 vidikovaca na otoku zahvaljujući povučenim sredstvima iz EU fonda za ruralni razvoj. 750 tisuća kuna odobreno je za uređenje rekreativno-poučne staza, vidikovaca i odmorišta, izvijestili su iz OPćine na svom portalu:

Općina Pašman osigurala je sredstva iz EU fondova za projekt "Uspostave i uređenja poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture" financiran sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj na temelju natječaja iz Program ruralnog razvoja, mjera 8.5.2. Projekt je prošao na Javnom pozivu Ministarstva regionalnog razvoja Republike Hrvatske, a odobreno je 100 % traženog novca - 750.000 kuna. Na stazi ukupne duljine 13,25 km je izgrađenih 5 odmorišta/vidikovaca. 

Projektom se uspostavljaju i uređuju rekreativno-poučne staze, vidikovci i odmorišta na šumskom području s ciljem promicanja i korištenja rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume što u konačnici doprinosi poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva te u velikoj mjeri obogaćuje turističku ponudu otoka Pašmana. Nadalje, projektom se nastoji educirati i informirati posjetitelje o šumskim biljkama i životinjama, o važnosti očuvanja ekosustava, o zaštiti šuma i špilja otoka Pašmana te o sprječavanju nastanka požara.

Očekivani završetak izgradnje je za 10-tak dana, a u radove je uključena izrada i postavljanje odmorišta, dobava i postavljanje opreme odmarališta kao što su klupe, stalci za bicikle, panoramski teleskopi, kante za otpad, informativne i orijentacijske ploče. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.