Hrvatski radio

Radio Zadar

Na plaće i materijalne troškove gradovi i općine troše pola proračuna

16.09.2015.

14:09

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proračuni gradova i općina u Zadarskoj županiji prošle su godine dosegli gotovo milijardu kuna. Prema podacima Ministarstva financija samo na plaće i ostale materijalne rashode poslovanja 34 grada i općine, te županije potrošeno je gotovo pola milijarde kuna.

Većina gradova i općina poslovala je pozitivno. Ipak, ima i onih koji su prošlu godinu završili u minusu.

Od gradova, gubitaš je samo Obrovac koji je imao 800 000 kuna veće rashode od prihoda. Prema podacima Ministarstva financija čak 10 općina u Zadarskoj županiji godinu je završilo u minusu,  a najveći gubitaš bila je općina Zemunik čiji su rashodi za gotovo 2 i pol milijuna kuna bili veći od prihoda.

U prosjeku troškovi za plaće i ostale materijalne troškove poslovanja - struju, uredski materijal i drugo, "pojedu" oko pola proračuna. Najlošije tu stoji općina Lišane gdje se čak 85 % prihoda od 2,1 milijun kuna prošle godine potrošilo upravo u tu svrhu.

Ima i svijetlih primjera kao što su općine Tkon i Stankovci koje su u tu svrhu potrošile samo 29 % posto prihoda. I jedna i druga općina od 2010. do 2014. godine smanjili su troškove za zaposlene, Stankovci za 3 %, Tkon za 30 %.

Ipak tu najbolje stoji općina Polača koja je rashode za zaposlene od 2010. gotovo prepolovila. Druga krajnost je općina Gračac gdje su rashodi za zaposlene porasli za čak 240 %.  

Inače, od 934 milijuna kuna koliko ukupno iznose proračuni gradova i općina, 250 milijuna kuna troši se na unaprjeđenje stanovanja i zajednice odnosno na održavanje gradske imovine i javnih površina, 145 milijuna kuna na obrazovanje, 33 milijuna kuna na socijalu te 51 milijun kuna za zaštitu okoliša. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.