Hrvatski radio

Radio Zadar

Na plaži Kolovare - crvena zastava upozorenja

16.08.2022.

17:07

Autor: V.Š./HRT Radio Zadar

Plaža Kolovare

Plaža Kolovare

Foto: Šime Zelić / Pixsell, ilustracija

Zbog sumnje na onečišćenje mora na plaži Kolovare, Spasilačka služba Crvenoga križa ondje je izvjesila crvenu zastavu, što je upozorenje kupačima da se ne bi smjeli kupati.

- Zastava je baš zbog toga i izvješena, dok se ne utvrdi je li kupanje sigurno za kupače. Ona se postavlja kad spasioci procijene da je opasnost na plaži, što može biti uslijed vremenskih neprilika, izlijevanja fekalija i slično. U svakom slučaju, utvrdit će se što se točno dogodilo na plaži Kolovare. Nadamo se da će to brzo proći i da će kupalište opet biti u funkciji, rekao nam je voditelj Spasilačke službe GDCK Zadar Niko Vlatković


A zbog dojava građana da je onečišćeno more na dijelu plaže Kolovare, jutros su ondje bili i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo koji su uzeli uzorke mora na više lokacija. 


Kada će biti poznati prvi rezultati rekao nam je voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Benito Pucar


- Djelatnici koji su bili na plaži Kolovare uzorkovati, nisu vidjeli vidljivo onečišćenje, no svejedno su uzeli uzorke mora, analiza je odmah započeta i prvi rezultati bit će poznati sutra ujutro oko deset sati, a konačna analiza bit će gotova u četvrtak. Kažem, vidljivoga onečišćenja nije bilo, ali ono što sam pratio na portalima i kao što je rekao direktor Odvodnje Grgo Peronja do onečišćenja je došlo zbog oborinskog kanala, jer nakon svih velikih kiša jednostavno dolazi do pojave onečišćenja mora, rekao nam je Pucar. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.