Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Poluotok stižu podzemni kontejneri ?

02.02.2016.

13:48

Autor: Filip Matijević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Je li odzvonilo kantama i kontejnerima prepunima smeća na Poluotoku? Prema najavama iz zadarske Čistoće, gradska jezgra bi uskoro mogla dobiti podzemne kontejnere za zbrinjavanje otpada. Već na jesen bi Zadar mogao na osam do 12 lokacija imati podzemne kontejnere.

Podzemni kontejneri na osam do 12 mjesta mogli bi riješiti problem zbrinjavanja otpada na Poluotoku jer njihova je zapremnina velika, čak od 3 do 5 kubika, a dodatna prednost je što se ukopavaju te ne bi narušavali izgled gradskih površina, ističe Vesna Đili iz Čistoće:

            Ono što bi građani vidjeli je recimo kapica, nekakav poklopac i oni bi se djelomično otvarali. Na taj način bismo onemogućili i zapaljivanje i oštećivanje, ali isto tako i da se otpad odlaže na mjesta gdje ne bi trebao biti odložen, što se, nažalost, i dan-danas još uvijek događa na tom dijelu grada.

U kontejnere će se moći odlagati vjerojatno i staklo, papir i plastika, ali posebna novost je način odlaganja miješanog otpada, ističe Đili: 

           Postoji poseban softver koji bi mjerio količinu otpada na taj način da bi svaki građanin dobio svoju karticu koju bi umetnuo prilikom odlaganja i onda bi se automatski izmjerila količina. Prilikom ispražnjavanja ne bi se ispražnjavao otpad na način na koji se sad ispražnjava u vozila, nego bi se samo zamijenio puni kontejner za prazni.

Projekt je prihvatio Grad Zadar, konzultiran je i Konzervatorski odjel čiji se odgovor još čeka, a onda slijedi prijava prema Fondu za zaštitu okoliša kako bi sufinancirao provedbu ideje vrijedne više od 700 tisuća kuna.

Mogla bi tako od jeseni ponovno punim plućima prodisati krilatica Čistoće: Zadar je lijep koliko je čist - barem kada je Poluotok u pitanju.

 

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.