Hrvatski radio

Radio Zadar

Na pomolu privatizacija KK Zadar?!

20.04.2015.

16:14

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Zadar, voljom parlamentarne većine, Košarkaški klub Zadar pomoći će s dodatnih 3,5 milijuna kuna, a 1,2 milijuna kuna "kapnut" će i u blagajnu Nogometnoga kluba. Rebalansu proračuna na tematskoj sjednici o KK Zadru protivila se oporba, koja od gradske uprave traži dugoročno rješenje.

Dugoročno rješenje prema mišljenju gradonačelnika Božidara Kalmete je ulazak strateškoga ulagača, jer grad više neće moći izdašno financirati klub na dulje staze. Jednostavnim rječnikom rečeno – jedino pravo rješenje je privatizacija kluba. Do tada treba, smatra Kalmeta, pomoći klubu da iziđe iz blokade, jer u protivnom postoji i drugi, puno lošiji scenarij.

Druga mogućnost je, da ne povećavamo sredstva u proračunu danas, da ne prihvatite rebalans proračuna i da klub ode u stečaj. Ovoga časa, ali to je bilo i prije godinu dana i prije pet godina, drugih mogućnosti po meni nema. Ako vi znate drugu mogućnost ja ću je rado prihvatiti, rekao je gradonačelnik Kalmeta.

Oporbeni vijećnici nisu prihvatili njegova objašenjenja. Kažu, da se tako nisu dogovorili pripremajući tematsku sjeednicu. Posebno ih je zasmetalo zašto dodatnih milijun i 200 tisuća kuna NK Zadru. Antun Novoselović (SDP) spominje i kazneni postupak oko NK Zadra. Ako ne znate ja ću vas podsjetiti da se od prosinca vodi istraga za pljačku nogometnog kluba, posredno i pljačku gradskog proračuna, zato što je novac išao iz ovoga Grada u velikim količinama, zadnjih godina preko 22 milijuna kuna, koji su išli na račun kluba, a potom preko tvrtke VOX u ruke Rena Sinovčića, tvrdi Novoselović.  

Uslijedio je odgovor Rena Sinovčića, koji kaže kako nije ni tražio rebalans za NK Zadar. Podsjetio je kako zbog nečijih konstrukcija i podmetanja više nije nijednom funkcijom vezan za NK Zadar. Jesam, ja sam prvooptuženi u konstruiranoj akciji koja je napravljena da sam opljačkao 58 milijuna kuna. Društvenih novaca, novaca od transfera i novaca ostalih donacija u prvih osam godina u klub je došlo sveukupno nešto više od 11 milijuna. A ja sam u tom periodu optužen da sam uzeo 58 milijuna kuna. Izgleda da sam ja k'o Isus Krist nahranio tisuće s tri ribe, odgovorio je Sinovčić.                                                          

Na kraju je većinom glasova ipak usvojen dnevni red i obrazlaganje predlagatelja – u ime oporbe Marko Pupić Bakrač (AM) i Erol Gaši (SDP). Njih dvojicu prije svega su zanimali dugovi, posebno struktura dugovanja. Smatraju da dodatnih 3,5 milijuna kuna neće riješiti probleme kluba koji nisu od jučer. Treba prestati s vatrogasnim mjerama, kao što je današnja, bacanje novaca u bunar kako bi se produžila agonija. Otvoreno i javno moramo priznati, da je KK Zadar prezadužen i ne može servisirati svoja dugovanja. Ona su tolika da čak dovode u opasnost gradske financije, upozorava Pupić – Bakrač. On smatra da treba krenuti od nule, odnosno resetirati financije kluba na nulu. Davanje dodatnih tri i pol milijuna kuna klubu, Gaši je usporedio s liječenjem alkoholičara. Ako mu damo bocu vina, on će se osjećati ugodnije kad je popije, ali onoga trenutka kada nestane zadnje kapi iz boce, on će biti u još većem problemu, smatra SDP-ov vijećnik.  

Direkotor Boris Skroče podsjetio je na sve što je klub prošao u zadnjih dvije godine, te više puta s govornice prozvao  gradsku oporbu. Na kraju ga je predsjednik Vijeća Živko Kolega upozorio da je tu da odgovori na pitanje vijećnika, a ne da im dijeli lekcije. Podsjetio je kako ih je Ministarstvo financija u predstečajnoj nagodbi praktički izigrao neuvrštavanjem duga Regosu u predstečajnu masu, da bi nekoliko mjeseci nakon toga „sjelo“ na račun kluba i dovelo ga do ruba stečaja. Iznio je i strukturu duga. Ukupno oko 22 milijuna kuna. No, napominje kako je dug zapravo više nego upola manji.  Kad podvučemo crtu, dug je oko 9.5 milijuna kuna tekućih obveza, dok je razlika oko 12,6 milijuna kuna. To je dug po predstečaju. To nije dug koji nam visi nad glavom. Temeljem sudskoga rješenja imamo dvije godine počeka i otplatu osam godina, rekao je Skroče. Oporba je, pak, izračunala da je dug 26 milijuna kuna.

Elvira Sterle (HDZ) pozvala je i pororbu da ne budu protiv interesa Grada i kluba, koji je simbol i brend Zadra. Prozvala je oporbu zbog toga što nije poduprla predloženi dnevni red. Kao da želimo reći, pa što onda, neka klub ide u stečaj. S druge strane dok svijet štiti svoje brendove i prodaje ih skupo na tržištu, mi imamo taj brend ali nema veze, neka ga nemamo, pa budimo baš mi ti koji ćemo staviti točku na „i“, rekla je Sterle. Posebno je istaknula zasluge B. Skroče za uspješno vođenje predstečajne nagodbe i uvjeravanje vjerovnika da otpišu dugove. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.