Hrvatski radio

Radio Zadar

Na proslavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva stigao i ministar Krstičević

12.12.2018.

12:14

Autor: tp

Foto/ Božidar Kolega

Foto/ Božidar Kolega

Foto: - / -

U vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku svečano je obilježena 27. obljetnica HRZ-a. Bila je to prilika za podsjetiti na početke hrvatskih zračnih snaga koje se stvaralo gotovo ni iz čega. Proslava nije prošla ni bez poruka kako Hrvatska treba višenamjenski borbeni zrakoplov F-16 BARAK.

Od prvih poljoprivrednih i sportskih zrakoplova, preleta Rudolfa Perišina, do slavnog uzvika,  oba su pala, na povijest hrvatskih zračnih i protuzračnih  snaga možemo biti ponosni – istaknuli su govornici. Vjerujem kako ćemo nastaviti modernizirati naše zrakoplovstvo kazao je načelnik glavnog stožera oružanih snaga – general zbora Mirko Šundov. 

Proces s naše strane o nabavi F-16 BARAK vođen je sustavno temeljito i detaljno podsjetio je ministar obrane Damir Krstičević. 

Ministar Krstičević novinarima za sada nije želio komentirati vijest o tome da je američko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo  obavijest Kongresu o transferu trećoj strani, kada je riječ o izraelskoj prodaji bojnih zrakoplova F-16 Hrvatskoj. Komentirao je samo kako je premijer Plenković jučer sve rekao što je trebalo reći.  A stručnjak za nacionalnu sigurnost Marinko Ogorec, smatra da će se Amerikanci i Izraelci dogovoriti oko zrakoplova F-16 za Hrvatsku.

Slučaj zrakoplova kratko je komentirao i ministar Zdravko Marić koji je rekao kako je novac za zrakoplove osiguran u proračunu i kako se nada da će biti utrošen.

Kongres sada ima 15 dana za notifikaciju transfera prema američkom Zakonu o izvozu oružja.

Dodajmo da je riječ o slanju obavijesti tek procedura, i da se teško može govoriti o drugom stavu amerikanaca, koji čini se i dalje ne dopuštaju prodaju izraelskih aviona u verziji BARAK već žele da se oni vrate  u prvotno stanje. Iz američkog veleposlanstva u Hrvatskoj medijima su potvrdili da je obavijest poslana, no da i dalje postoje određeni problemi koji se trebaju riješiti kako bi se došlo do uspješnog zaključenja posla.

Galerija
Foto/ Božidar Kolega, Foto: -/-
Foto/ Božidar Kolega, Foto: -/-Foto/ Božidar Kolega, Foto: -/-Foto/ Božidar Kolega, Foto: -/-Foto/ Božidar Kolega, Foto: -/-Foto/ Božidar Kolega, Foto: -/-Foto/ Božidar Kolega, Foto: -/-Foto/ Božidar Kolega, Foto: -/-Foto/ Božidar Kolega, Foto: -/-Foto/ Božidar Kolega, Foto: -/-Foto/ Božidar Kolega, Foto: -/-Foto/ Božidar Kolega, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.