Hrvatski radio

Radio Zadar

Na radionici u Biogradu vrhunski podvodni roboti

05.10.2016.

13:28

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Male podmornice, roboti, ronilačka oprema i računala svih vrsta u pogonu su ovih dana na bazenu hotelske kuće Ilirija i u biogradskom akvatoriju. Znanstveno-istraživačka radionica o podvodnoj robotici okupila je 200-injak domaćih i stranih stručnjaka.

Inženjeri koji  izrađuju te robote o njihovoj namjeni govore  podvodnim arheolozima, morski biolozima, a i mornarica odnosno obalna straže također je često korisnik ove tehnologije, kaže nam  predsjednik programskog odbora, doktor Nikola Mišković sa zagrebačkog Fakulteta Elektrotehnike i računarstva . Tvrdi da Hrvatska ima vrhunske stručnjake u tom području: 

      Mi ovdje radimo istraživanje koje je definitivno u nekim stvarima i iznad svjetskog vrha, jer stvarno stvari kao što su robot koji pomaže roniocima ili roboti koji prenose letjelice, to se nigdje drugdje ne događa, to se istraživanje događa upravo ovdje u Hrvatskoj i na to smo jako ponosni.

 Tako na projektu MORUS surađuju s NATO-m...

         To je projekt kojeg FER ima s međunarodnim partnerima, jedan takav je NATOV projekt, mi razvijamo benzinski pogonjenu letjelicu koja će preuzeti ronilicu koja se nalazi na morskoj površini i odnijeti ju na neku udaljenu poziciju. Ovo je prilično izazovan zadatak i kad ga uspijemo realizirati, a to će biti za nekoliko mjeseci, bit ćemo prvi u svijetu koji su uspjeli realizirati takav pothvat.   

Da su nužan alat pri arheološkim istraživanjima je jasno, a o saznanjima do kojih su uz pomoć podvodnih robota primjerice došli morski ekolozi, u Biogradu je govorila Sunčica Bosak sa zagrebačkog PMF-a.  Govorila je o biološkoj raznolikosti fitoplanktona :

          Radili smo istraživanje zato jer je Velebitski kanal izrazito bogato područje ribom i to je definitivno u vezi s fitoplanktonom, i bura i krški izvori i rijeke koje se slijevaju u Velebitski kanal imaju utjecaj na to, sve to doprinosi produktivnosti tog područja.

Konferenciju o primjeni robota u znanosti "Breaking the surface" organizira Sveučilište u Zagrebu, FER i Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.