Hrvatski radio

Radio Zadar

Na raspolaganju su nam milijarde eura. Kako ih iskoristiti?

16.04.2021.

13:23

Autor:

Na raspolaganju su nam milijarde eura. Kako ih iskoristiti?

Na raspolaganju su nam milijarde eura. Kako ih iskoristiti?

Foto: - / -

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Zadru je danas održan skup o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova u idućih sedam godina. Savjetnik premijera Zvonimir Savić online je predstavio Nacionalni plan oporavka.

Više od 24 milijarde eura na raspolaganju je Hrvatskoj u slijedećem programskom razdoblju. Dio se tiče nacionalnog plana oporavka da bi se državama članicama pomogao izlazak iz COVID 19 krize, a tu je i redovna omotnica od 10 milijardi eura. Ta sredstva će nama pomoći da mi u kraćem roku dođemo i dohvatimo te najrazvijenije zemlje članice, a što se tiče Zadra i Zadarske županije, zadnje razdoblje je pokazalo da smo bili dosta dobri u tome i kao grad i kao županija. Preko 3,4 milijarde kuna sredstava je povučeno u prethodnome razdoblju, kaže državnik tajnik u ministarstvu regionalnoga razvoja i EU fondova Šime Erlić. 

Zadarski župan Božidar Longin ističe kako su ti brojevi ostvareni zahvaljujući viziji, strateškom planiranju i kontinuitetu. Najavio je i u kojim područjima će Županija nastojati povući što više europskog novca. Od ulaganja u zdravstvo, mi očekujemo da ćemo moći otvoriti omotnicu školstva, od otočnih programa, dakle od vodovodizacije, od izgradnje luka, insfrastrukturnih projekata. To je ono što možemo samo preko EU sredstava, ističe župan Longin

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić izdvaja samo kapitalne projekte koji su gotovi ili se realiziraju. 
Od ovog prostora obnovljene Kneževe palače i susjedne Providurove, uređenja gradskih bedema koji su dio UNESCO-ove svjetske baštine, Centra za mlade, studentskog doma i menze u sveučilišnom kampusu, kompleksa Svetog Nikole UNESCO-ovog Centra za podmorsku arheologiju, moderniziranog poduzetničkog inkubatora i skore gradnje novog specijaliziranog inkubatora, rekao je Dukić. Najavio je i u kojem pravcu se plnira kandidirati projekte za europski novac: "Usmjeravanje na inovacije, digitalizaciju, gospodarsku preobrazbu i potporu malim i srednjim poduzećima; energetska tranzicija i obnovljivi izvori energije; opremanje strateškim prometnim i digitalnim mrežama; poticanje kvalitetnog zapošljavanja, obrazovanja, socijalne uključenosti i suvremenog pristupa zdravstvenoj skrbi.".

Velika su sredstva dosada uložena i u prometnu, a posebno lučku infrastrukturu. Mi i dalje nastavljamo s tim projektom faze renesanse obnove svih luka na jadranskoj obali, međutim nismo zanemarili ni ulaganja u željeznicu, cestovnu infrastrukturu, zračnu infrastrukturu, povećanje intermodalnosti, povećanje sigurnosti, i u povećanje bolje protočnosti u gradskom prometu, ističe državni tajnik u Ministarstvu mora Josip Bilaver. 

Svi sudionici današnjega skupa napominju da europska sredstva nisu namijenjena samo javnom, nego i privatnom sektoru koji stvaraju kvalitetne razvojne projekte.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.