Hrvatski radio

Radio Zadar

Na razminiranju se radi "punom parom"

09.02.2017.

14:36

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na području Zadarske i Šibensko kninske županije ovih je dana angažirano preko 80 posto kapaciteta svih tvrtki za razminiranje. Radi se na više od 20 projekata ukupne površine više od 10 četvornih kilometara. Angažirani su pirotehničari, strojevi i psi.

U Zemuniku Donjem danas je predstavljen projekt razminiranja koji se osim na području te Općine provodi i na području Posedarja i Grada Benkovca. Radio se o ukupno 750 000 četvornih metara poljoprivrednog zemljišta. Posao razminiranja vrijedan je oko 6 milijuna kuna, a novac za njega je osiguran putem europskih fondova koji posljednjih godina postaju sve značajniji izvor financiranja. 

Mihael Josipović na poslovima razminiranja radi već 13 godina. Vodič je pasa za razminiranje,  Lady i Lane:

Ovo su dvije dame, dvije sestre, 8 i pol godina stare. Još malo pa će biti spremne i za mirovinu.

One na poslovima razminiranja rade već 7 godina, a na pitanje koliko su života spasile, Mihael odgovara:

To znaju samo one najbolje.

Ono što zna je da

Pa zasad nisam još nikad desilo da iza pasa ostalo šta od sredstava tak da dosta je sigurno.

Živote će spasiti i projekti razminiranja koje ovih dana obavljaju pirotehničari na području Zadarske i Šibensko kninske županije. Tomislav Ban, pomoćnik ravantelja HCRa.

Angažirano je negdje oko 500 pirotehničara, oko 20 strojeva za razminiranje i angažirani su  kapaciteti svih pasa za razminiranje, dakle ukupno ih u RH ima 60.

U svemu tome pomaže novac iz europskih fondova. Nakon što su između 2009. i 2013. godine smanjena sredstva za razminiranje iz državnog proračuna,  europski novac sada je joker da se dostigne zacrtani cilj. Ravnatelj HCR-a – Dražen Jakopec

Cilj je da do 2019. Se uklanjaju sva poznata minska polja. Ono što definitivno opterećuje tu 2019.  je  upravo bila ta financijska nestabilnost cijelog protuminskog sustava. Od 2013. , a naglasak je na ovoj godini vidi se znatan porast čak i iznad nacionalnog programa definiranog novčanog iznosa  i  to nam dovoljno govori da možemo na neki način premostiti taj jaz , a  s druge strane da uskladimo te   vremenske okvire koje smo si zadali.

Inačem projektom koji je danas predstavlje završit će razminiranje poljoprivrednih površina u Zadarskoj županiji koje će tako nakon više od dva desteljeća napokon opet moći postati plodne njive, maslinici i vinogradi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.