Hrvatski radio

Radio Zadar

Na rubu izumiranja 40 posto biljnih vrsta

07.10.2020.

09:24

Autor: Radio Zadar

Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Četrdeset posto od otprilike pola milijuna vrsta biljaka i gljivica na rubu je izumiranja i prijeti im nestanak, objavili su britanski znanstvenici. U izvješću se ističe da se brojne vrste biljaka koje predstavljaju potencijalni izvor hrane ili energije ne iskorištava dovoljno.

Kako prenosi HINA, u izvješću britanskih Kraljevskih botaničkih vrtova u kojemu je sudjelovalo 210 znanstvenika iz 42 zemalja procjenjuje se da je 39,4 posto biljnih vrsta i gljivica na rubu izumiranja, što je za 18 postotnih bodova više nego u studiji iz 2016. godine. To se odnosi i na 723 vrste biljaka koje se koriste u medicini.
Znanstvenici su izbrojili 7093 vrsta jestivih biljaka, ali 90 posto svjetske hrane dolazi od njih samo 15, a četiri milijarde ljudi oslanja se u cijelosti na rižu, kukuruz i pšenicu.
Ovogodišnje izvješće odraz je svijeta koji je okrenuo leđa potencijalu biljaka i gljivica kao rješenju globalnog pitanja sigurnosti hrane i klimatskih promjena, rekao je Alexandre Antonelli, ravnatelj Kraljevskih botaničkih vrtova, te dodao da su: Zajednice predugo preovisne o premalo vrsta. Zaključio je da ne uspijevamo iskoristiti bogatstvo nevjerojatne bioraznolikosti koja nam se nudi i propuštamo priliku generacije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.